≫ 

Čuveno platno predstavlja Srbiju: Karta Evrope prekrivena najpoznatijim slikama iz svake zemlje

Pogađate koje je u pitanju?

  • 2
Ranjeni Crnogorac "Ranjeni Crnogorac" / Autor: Paja Jovanović

Na Tviteru, tj. popularnoj platformi Terrible Maps, objavljena je karta koja prikazuje "najpoznatija umetnička dela u zemljama Evrope".

Svaka država "obojena" je platnom koje je najpoznatije u toj zemlji, a ne čudi što Srbiju prekriva delo Paje Jovanovića.

U pitanju je "Ranjeni Crnogorac", ulje na platnu, naslikano 1882. godine. Prikazuje ranjenog mladića okruženog seljacima u tradicionalnoj odeći, tokom crnogorsko-turskog rata. Seljaci nose ručno šivene košulje, grube gamaše i kožne cipele. Stoje iznad zemljanog poda, a u pozadini je kolekcija posuđa za jelo. Desno od ovih figura stoji ožalošćeni starac, i sam okružen brojnim ljudima u narodnoj nošnji. Кrajnje desno mogu se videti dve figure kako stoje neupadljivo u senci. Potpis umetnika se nalazi u donjem desnom uglu.

Prvo prikazivanje je izazvalo pohvale kritičara i osvojila je prvo mesto na godišnjoj umetničkoj izložbi Akademije likovnih umetnosti u Beču 1882. godine. S obzirom na njen uspeh, Jovanović je dobio austrougarsku vladinu stipendiju i sklopio ugovor sa francuskom galerijom u Londonu za produkciju serije slika o balkanskom životu. Istoričari umetnosti Ranjeni Crnogorac smatraju jednim od najboljih Jovanovićevih orijentalističkih dela. U narednim decenijama je dovršio još tri verzije kompozicije, od kojih su tri ulja na platnu. Prva je trenutno izložena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, druga i treća su u privatnim kolekcijama, a četvrta je smeštena u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slika "Planinski pejzaž" Karla Mijića, Sloveniju "Proljeće Ivana Gohara", Hrvatsku "Rimljanka s lutnjom" Vjekoslava Karasa, Albaniju predstavlja "Djevica Marija s Isusom u desnoj ruci" slikara Onufrija, a Makedoniju scena iz psaltira iz Pariškog zbornika.

Kada je reč o slikarskim delima koja su stekla svetsku slavu, "Mona Lisa" Leonarda da Vinčija predstavlja Italiju, dok "Poljubac" Gustava Klimta predstavlja Austriju. "Devojka s bisernom minđušom" Johanesa Vermera predstavlja Holandiju, a Pikasova "Gernika" Španiju.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    5. februar 2023 | 20:14

    Nekad Crnogorci na slikama,a danas svugde u mom Beogradu.

  • Realno

    6. februar 2023 | 00:03

    Najpoznatija slika iz Srbije je u Ujedinjenim nacijama a naslikala je Zuzana Halupova naivna slikarka iz Kovačice. Nema ko u svetu a da ne zna ko je slikarka mama Zuzana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA