≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba Vermerovih slika od danas u Amsterdamu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba obuhvata remek dela kakva su "Devojka sa bisernom minđušom", "Geograf", "Žena koja piše pismo sa služavkom" i "Žena sa terazijama

  • 0
Izložba Vermerovih slika u Amsterdamu Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Posetioci amsterdamskog Rijskmuseum-a od danas do 4. juna imaju priliku da vide na retrospektivnoj izložbi "Vermer" većinu od 35 dela koje je naslikao čuveni holandski majstor.

Iz Rijskmuseuma je saopšteno da "nikad toliko Vermera nije bilo na jednoj izložbi", a direktor muzeja Tako Dibits je dodao da je Johanes Vermer (1632-1675) bio "jedan od najupečatljivijih umetnika ikad".

"Vermer je voljen širom sveta zbog izuzetnog smisla za svetlo, stil i intimne enterijere. Njegova kvaliteta ga izdiže iznad svih ostalih. Samo posmatranje nas odvodi u Holandiju 17. stoleća", rekao je britanski glumac Stiven Fraj u najavi izložbe na sajtu muzeja.

Izložba obuhvata remek dela kakva su "Devojka sa bisernom minđušom", "Geograf", "Žena koja piše pismo sa služavkom" i "Žena sa terazijama", a iz Rijskmuseum-a su istakli da će holandska publika prvi put videti novorestaurisanu sliku "Devojka čita pismo uz prozor" iz galerije u Drezdenu.

Ipak, jedna od najčuvenijih Vermerovih slika "Devojka sa bisernom minđušom" biće u Rijksmuseum-u samo do 30. marta, pošto matični muzej Mauritshuis iz Haga traži delo nazad pre početka turističke sezone.

Holandski mediji navode da "Vermer" donosi 28 slika iz 14 muzeja i privatnih kolekcija iz sedam zemalja, a pre otvaranja izložbe prodato je više od 200.000 ulaznica.

Video: Izložba o Nadeždi Petrović otvorena u Galeriji RTS

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA