Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi ili Ukrajinci? Svetski muzeji menjaju nacionalnost čuvenim slikarima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istoričarka umetnosti Oksana Semenik pokrenula je kampanju na društvenim mrežama

  • 6
Ilja Rjepin i Kazimir Maljevič Foto-Ilustracija: Kazimir Maljevič, Ilja Rjepin, Pixabay

Muzej Stedelijk u Amsterdamu počeo je da slikara Kazimira Maljeviča opisuje kao Ukrajinca. Maljeviča, vodeću ličnost konstruktivizma i suprematizma, muzej je ranije navodio kao Rusa.

Portparol Muzeja Stedelijk kaže da „sada komuniciramo [u vezi sa Maljevičem]: rođen u Ukrajini od roditelja poljskog porekla“. Ove informacije su već izmenjene na zidnim tekstovima i veb stranicama i biće uključene u buduće projekte, dodaje on. Maljevič je rođen u ukrajinskoj prestonici Кijevu 1879. godine kada je grad bio deo Ruske imperije.

Kazimir Maljevič Kazimir Maljevič / Autor: Kazimir Maljevič

U međuvremenu, kustosi u Metropoliten muzeju u Njujorku su tri umetnika klasifikovali kao ukrajinske — Ivan Ajvazovski, Arhip Кuindži i Ilja Rjepin — ranije su označeni kao Rusi, prema izveštaju Art njuza.

Na vebsajtu Meta Кuindžija je "dobio ukrajinsko državljanstvo", a kustosi su promenu opravdali time što je pejzaž u njegovom delu "Crveni zalazak sunca" (1905-08) "identifikovano kao jedna od Кuindžijevih omiljenih tema u pitanju je reka koja se na ukrajinskom naziva Dnjepar, koja ide na jug kroz tri zemlje do Crnog mora".

Crveni zalazak sunca na Dnjepru "Crveni zalazak sunca na Dnjepru" / Autor: Arhip Kuindži

Tekst takođe uključuje nove informacije u kojima se navodi:

- U martu 2022. Muzej umetnosti Кuindži u Mariupolju, u Ukrajini, uništen je u ruskom vazdušnom napadu.

Ajvazovski i Rjepin su takođe opisani kao Ukrajinci na veb stranici.

Ivan Ajvazovski Ivan Ajvazovski / Autor: Aleksej Tiranov

Кuindži je rođen u Mariupoljskom okrugu u Jekaterinoslavskoj guberniji, pododeljku Ruske imperije. U međuvremenu, Ajvazovski je rođen u crnomorskoj luci Feodosija na Кrimu; Tatjana Gajduk, direktorka Nacionalne umetničke galerije Ajvazovski u Feodosiji, izjavila je da je Ajvazovski bio Jermen, dok je 2017. godine bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko tvrdio da je slikar Ajvazovski „deo ukrajinskog nasleđa“.

Nacionalna galerija u Londonu kaže da je „Rjepin bio vodeći umetnik u ruskom realističkom pokretu u kasnom 19. veku. Rođen je u Ukrajini, a počeo je kao ikonopisac".

Istoričarka umetnosti Oksana Semenik pokrenula je kampanju na društvenim mrežama kako bi naterala muzeje širom sveta da reklasifikuju relevantne ruske umetnike u Ukrajince. Ona kaže za The Art njuzpejper:

Ilja Rjepin Autor: Ilja Rjepin

- Sva pažnja publike je pomogla. Sa Ajvazovskim, nisam tražila od Meta da ga učine Ukrajincem. Ali on sigurno nije Rus; bio je Jermen i živeo je na Кrimu, u Ukrajini, ceo svoj život.

Met nije odgovorio na zahtev za komentar, ali je za ART njuz rečeno:

- Met neprestano istražuje i ispituje predmete u svojoj kolekciji kako bi odredio najprikladniji i tačniji način da ih katalogizira i predstavi. Кatalogizacija ovih radova je ažurirana nakon istraživanja sprovedenog u saradnji sa naučnicima iz ove oblasti.”

Svi navedeni umetnici se na Wikipediji i drugim sajtovima i dalje navode kao Rusi.

Video: Otvara se prvi Muzej samuraja u Evropi: Izvorne stvari japanskih ratnika biće izložene u Berlinu

(Telegraf.rs/The Art newspaper)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA