Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo slikar Pal Sarkozi, otac bivšeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vest da je umetnik preminuo potvrdila je pevačica Karla Bruni

  • 0
Pal Sarkozy Sarkozi Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Slikar Pal Sarkozi, otac bivšeg predsednika Francuske Nikolasa Sarkozija, preminuo je u 94. godini. Vest da je umetnik preminuo potvrdila je pevačica Karla Bruni (supruga Nikolasa Sarkozija, prim.aut) na Instagramu.

"Počivaj u miru", napisala je Karla Bruni.

Pal Sarkozi, koji je bio iz plemićke porodice, rodio je u Solnoku 5. maja 1928. godine. Sa roditeljima se kao dete doselio u Budimpeštu, a potom se tokom Drugog svetskog rata porodica preselila u Austriju.

Odatle je emigrirao u Nemačku, gde se pet godina pridružio francuskoj Legiji stranaca u Baden-Badenu, a zatim se nastanio u Parizu, gde mu je živela jedna od tetaka po majci. Prema sopstvenom iskazu, Sarkozi je u početku bio siromašan, spavao je na ulici pre nego što je dobio posao u reklamnom biznisu. U francuskoj prestonici upoznao je svoju prvu ženu Andre Malah, čiji je otac bio kršteni sefardski Jevrejin i grčki imigrant. Par je imao tri sina: Gijoma (1951), Nikolasa (1955) i Fransoa (1957). Srednji sin je 2007. godine izabran za šestog predsednika Francuske V Republike. Pal Sarkozi se kasnije ženio još tri puta i imao još dvoje dece u Sjedinjenim Državama: Karolin i Pjera-Olivijea.

Sarkozi je dobio francusko državljanstvo 1970-ih, tada je vodio reklamni studio i radio kao grafički dizajner. Glavna tema njegovih živopisnih dela sastavljenih od vizionarskih detalja je ženska lepota, ljubav, ljubomora, odvajanje od korena kao posledica emigranta, a sve to duhovito i često začinjeno humorom.

Na njegovoj prvoj izložbi u Francuskoj 2010. predstavljena su i njegova prva dva akvarela iz Pariza, nastala 1949. godine, piše magyarszo.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA