Vreme čitanja: oko 2 min.

Snaga konja u kovanom gvožđu: Otvorena izložba skulptura i slika Sare Nikolić u galeriji "Sanjaj"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U prepunom galerijskom protstoru posetioci su mogli da vide šest skulptura konja i tri slike u tehnici ugljen na papiru koje ih prate

  • 0
Izložba Karusel, Sara Nikolić Foto: Nikola Tomić

Izložba skulptura i slika posvećenih konjima "Karusel", umetnice Sare Nikolić, otvorena je sinoć u beogradskoj galeriji "Sanjaj" u Dositejevoj 11.

U prepunom galerijskom protstoru posetioci su mogli da vide šest skulptura konja i tri slike u tehnici ugljen na papiru koje ih prate.

Izložba Karusel, Sara Nikolić Foto: Nikola Tomić

Upitana zašto je odlučila da ovako nazove svoju izložbu, umetnica je za Telegraf.rs odgovorila:

- Karusel je univerzalna reč za vrtešku. Reč je o konjima koji se vrte, u konstantnom su balansu, u potrazi za ravnotežom i na svom karuselu. Odatkle je potekla inspiracija.

- Tema konja je vrlo ekslopatiana kroz istoriju umetnosti. Međutim, uvek su bili vezani za figuru čoveka, vojskovođe, vladara. U jednom trenutku ona počinje da se oslobađa te simbioze i započinje svoju samostalnu likovnu egzistenciju. Konj je pogodan za transpoziciju unutar same umetničke prakse. Meni je interesantan taj njihov pokret. Kako tu energiju i dinamiku da pretočim u skulpturu koja je sama po sebi vrlo statična forma? Tako da ovde su pokreti vrlo fluidni, ali iza njih stoji čvrst materijal kakvo je kovano gvožđe - rekla je Sara Nikolić za Telegraf.rs.

Izložba Karusel, Sara Nikolić Foto: Nikola Tomić

Ona je dodala da je mnogo snage i vremena potrebno za rad sa ovakvim materijalom.

- U isto vreme mi se dopada zato što mogu da izvučem i lice i naličje skuplture, i lice i naličje lima. Ovde se trenutno nalazi šest skupltura i tri crteža koji ih prate.

Izložba Karusel, Sara Nikolić Foto: Nikola Tomić

- Neke sam završila za mesec dana i zanimljivo je da sam ovu najveću skulpturu završila relativno brzo dok sam se sa manjim više mučila. Ali to je toliko relativno...

Izložba je prodajnog karaktera, ali je najveća skulptura već našla kupca.

Govoreći na otvaranju izložbe, muzičar i glumac Nele Karajlić (Nenad Janković), istakao je da je delo Nikolićeve "panegirik jednoj od najlepših životinja na planeti, njenoj plemenitosti i gracioznosti".

-U svakom Sarinom radu oseća se snaga koju konj ima, njegova veza sa ostatkom prirode, ali i dostojanstvo - rekao je Karajlić posetiocima u prepunom galerijskom prostoru.

Izložba Karusel, Sara Nikolić Foto: Nikola Tomić

Vlasnica galerije Sanja Bjelanović Janković je istakla da je "Karusel" prva izložba skulptura u "Sanjaj", koju su odabrali nastojeći da to bude "nešto posebno, aktuelno i zapamtljivo".

Bjelanović Janković je podsetila da je Nikolić prepoznata još kroz diplomski rad koji je realizovan kao spomenik patrijarhu Pavlu u Trebinju, kao i kroz bistu Vuka Karadžića u Banjaluci, kao i da sprema skulpturu Ljube Popovića za Valjevo.

- Sara je pobegla iz realističnog izraza i odlučila da predstavi suštinu jedne plemenite životinje, njenu snagu, eleganciju i gracioznost pokreta - ocenila je Bjelanović Janković.

Sara Nikolić je rođena 1988. godine u Majdanpeku. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na preko 20 grupnih i pet samostalnih izložbi. Dobitnica je više nagrada.

Izložbu "Karusel" možete posetiti u Galeriji "Sanjaj" do 11. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA