Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina otvorena u Galeriji SANU: Izloženo 35 skupltura

Vreme čitanja: oko 1 min.

U skicama i crtežima Halugin je zapisivao i čuvao "određena značenja, o određenim stanjima prilikom beleženja", a u međuvremenu je radio skulpture u gipsu, brozni i kamenu

  • 0
Izložba o stvaralaštvu vajara Save Halugina otvorena večeras u Galeriji SANU Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izložba "Sava Halugin: Poziv na oduševljenost" autorke Nele Tonković, otvorena je u Galeriji SANU i prikazuje celovitost umetničkog opusa cenjenog vajara.

Izloženo je 35 skulptura Halugina iz svih razdoblja njegovog stvaralaštva, odabranih 15 crteža koji su interesantni zato što ih autor imenuje skicama za skulpture, kao i 12 slika koje ostvaruju određene veze sa sklpturama.

Tonković je, između ostalog, rekla da su tematski okviri Halugina "sećanja i prošlost opredmećena u sadašnjosti, prerađena kroz intimne registre umetničkog bića".

Halugin je u najavi izložbe rekao da mu se dopada postavka i da je Tonković savesno uradila odabir dela iz mnoštva njegovih radova.

U skicama i crtežima Halugin je zapisivao i čuvao "određena značenja, o određenim stanjima prilikom beleženja", a u međuvremenu je radio skulpture u gipsu, brozni i kamenu.

"Smatram da je potrebno iz materije, kojom se delo izvodi, maksimalno izvući ono što je njena apsolutna vrednost i to potencirati kroz oblikovani čin i dočarati utisak takve jedne egzemplarne vrednosti materije", naveo je Halugin.

Izložbu, koja će moći da se pogleda do 15. maja, prati katalog sa biografijom autora, bibliografijom, stručnim tekstom i intervjuom sa umetnikom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA