≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupili kuću s nameštajem, a na zidu mračne sobe je bila stara slika: Prodali su je i sad su bogataši

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smatra se da je slika, "Narodni advokat", nastala između 1615. i 1617. godine

  • 0
Narodni advokat Autor: Piter Brojgel Mlađi

Slika Pitera Brojgela Mlađeg, stara 500 godina, otkrivena je u TV sali novog doma jedne porodice u severnoj Francuskoj nakon što su pozvali procenitelja da odredi vrednost nekih predmeta u kući. Delo je prodato na aukciji za 780.000 evra (850.000 dolara) u Parizu, izvestio je u utorak Asošiejted pres.

- Došao sam u malu TV sobu koja nije bila baš dobro osvetljena. Počeo sam da procenjujem stvari u prostoriji i, gledajući iza vrata, dve trećine slike su bile vidljive - rekao je Malo de Lusak, procenitelj pri aukcijskoj kući.

- I tako sam otkrio sliku. To je bilo iznenađenje.

Smatra se da je slika, "Narodni advokat", nastala između 1615. i 1617. godine i da predstavlja jedan od najuspešnijih ostvarenja Brugela Mlađeg. Za života je napravio 20 kopija slike u različitim formatima. Slika prikazuje seljane kako stoje u redu da vide advokata, kako nose kao darove jaja i živinu u nadi da će ga privoleti. Slika je takođe nazvana "Кancelarija poreznika", jer su neki tumačili sliku kao scenu u kojoj seljani plaćaju godišnji porez.

Piter Brojgel Mlađi i njegov otac Piter Brojgel Stariji su bili značajne ličnosti flamanske renesanse (1500-1600). Brojgel Stariji je bio posebno pionirska figura koja je stvarala velike, užurbane scene koje prikazuju seljački život, i za razliku od svojih prethodnika i savremenika, nije slikao portrete ili verske teme. Brojgel Mlađi je kao i njegov otac slikao scene iz seoskog života, iako je slikao i religiozne scene (neke prikazuju groteskne slike podzemnog sveta), kao i mrtvu prirodu.

Video: U galeriji “Sanjaj” otvorena izložba “Karusel” vajarke Sare Nikolić

(Telegraf.rs/Art news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA