Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena BINA 2023, Danica Prodanović: Usmerena je najširoj publici

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovogodišnje, 18. izdanje BINA 2023 će trajati do 17. juna

  • 0
Danica Prodanović Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2023. u svom 18. izdanju otvorena je izložbom “Daljina koja spaja” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Izložba je posvećena radu uspešnog arhitekte Bratislava Toškovića koji je sa publikom podelio svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo 2021. godine.

Jelena Ivanović Vojvodić, članica organizacionog tima BINA-e, povodom početka same manifestacije je podsetila da je izdanje ove godine tematski naslovljeno “Kontinuitet/Continuity” i posvećeno važnom pitanju odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnostima njegove stalne reprodukcije i uključenja u projekte budućnosti.

Ona je istakla da se ostvaruje kontinuitet u edukaciji i radu sa svim generacijama, studentima i građanima, a međunarodni karakter programa je realizovan u saradnji sa ambasadama Finske, Španije i Francuske i ostalim zemljama (Slovenija, Italija, Grčka, Nemačka, Austija), kao i sa EU platformom “LINA community”, čime zaokružuju zajedničke teme i formiraju kvalitetne ciljeve za gradove Srbije.

Ovogodišnje, 18. izdanje BINA 2023 će trajati do 17. juna, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i KCB-a, te obuhvata sedam izložbi, četiri šetnje, dva izleta, niz seminara, tribina i edukativnih programa za širu i stručnu javnost.

Danica Prodanović: BINA je usmerena najširoj publici

Arhitekta Danica Prodanović je u emisiji Tanjug Reflektor govorila o Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA), koja počinje danas i traje do 18. juna.

Prodanović je rekla da BINA otvara izložba "Daljina koja spaja", posvećena opusu arhitekte Bratislava Toškovića, koji je nakon studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu karijeru realizovao u Finskoj.

Prema njenim rečima, Tošković je ostvario "impresivan opus", koji se kreće od hotela, sajamskih hala, do muzejskih objekata i aerodromskih terminala, a dobitnik je i Velike nagrade arhitekture za životno delo

Udruženja arhitekata Srbije.

Izložba traje do 28. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, a naslediće je izložba nagrade "Piranesi" koja predstavlja ostvarenja iz centralne Evrope u prethodne dve godine.

Prodanović je podsetila da se BINA uvek trudi da budu "usmereni prema najširoj publici i skrene pažnju reflektora na manje vidljiva mesta u gradu", a ove godine je u fokusu naselje Cerak, nastalo u periodu modernizma u drugoj polovini 20. veka.

Podsetivši da je Cerak "naselje zaštićeno kao spomenik kulture, ali ima problem rekonstrukcije i revitalizacije", Prodanović je dodala da se postavlja pitanje kako ući u rekonstrukciju naselja koja imaju specijalnu zaštitu, a stanovi su privatizovani i postavlja se pitanje ko je zadužen za revitalizaciju.

Prema njenim rečima, u razgovor 15. juna "revitalizacija modernistkičkih naselja - slučak Cerak" biće uključeni građani iz organizacije "Kulturni Cerak" i projektant naselja Milenija Marušić.

Prodanović je rekla da je razumevanje grada kako raste jedan od programa BINA, koji se realizuje u okviru evropske platforme LINA.

"Pozvali smo tri tima iz Evrope da pogledom iz druge perspektive, ne iz našeg konteksta, daju neku viziju kao bi grad mogao da raste, koje su neke bolne tačke", rekla je Prodanović.

Investitorska arhitektura nije samo beogradska tema, ima toga u svim evropskim gradovima, a Prodanović je dodala da je "pitanje svih pitanja kako povezati ono što postoji, sa onim što nastaje i usmeriti prema potrebama grada".

"Svedoci smo da ono što nastaje kao rezultat investitorske arhitekture i urbanizma je značajno drugačije od onoga što smo imali u periodu 20. veka", naglasila je Prodanović.

Prema njenim rečima, u naseljima koje se sada grade nema dobro projektovanih škola, vrtića ili javnih površina, i to je tema kojom se bavi BINA.

"Kvalitet života u gradu je manje pitanje arhitekture, da li je zgrada lepa, upravo urbanistička rešenja, infrastruktura, su ono što definiše dobar život u gradu", ocenila je Prodanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA