Vreme čitanja: oko 2 min.

Retrospektivna izložba Goranke Matić od 13. juna na Cetinju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu će u utorak, 13. juna otvoriti Jakša Ćalasan (direktor NMCG), Marijana Kolarić (direktorka MSU Beograd), Mirjana Dabović, Una Popović i Goranka Matić

  • 0
Goranka Matić Foto: Tanjug/Tanja Valič

Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi" u organizaciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, originalno priređena 2021, nakon velikog uspeha i gostovanja u MSU u Zagrebu, MSURS Banja Luke i MSUV Vojvodine sada se predstavlja i u Narodnom muzeju Crne Gore - Galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd. Za kordinaciju i kustosiranje izložbe pri CGU bila je zadužena Mirjana Dabović, direktorka.

Izložbu će u utorak, 13. juna otvoriti Jakša Ćalasan (direktor NMCG), Marijana Kolarić (direktorka MSU Beograd), Mirjana Dabović, Una Popović i Goranka Matić.

Izložba "Iskustvo u gužvi" predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić koja je na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina.

Od samih početaka, osamdesetih godina prošloga veka, rad Goranke Matić tekao je paralelno u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Dvostrukost i diferenciranost unutar njenog profesionalnog angažmana - kao, s jedne strane, novinskog hroničara muzičkih, likovnih i političkih događaja i, sa druge, posvećenog umetničkog fotografa - doprinele su kompleksnom autorskom opusu.

Otud i naziv ove retrospektivne izložbe "Iskustvo u gužvi", čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve.

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije.

Goranka Matić Goranka Matić Foto: Tanjug/Tanja Valič

Do profesionalnog angažmana Matićeve kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i družtvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik.

Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.

Izložba "Iskustvo u gužvi" prezentuje autorkino ostvarenje u preko pet stotina fotografija i materijala druge prirode (arhiva, dokumentacija, foto-eseji).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA