Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručno vođenje kroz izložbu fotografija Mihalisa Papasa i Mihaila Vasiljevića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kroz izložbu vodi jedan od umetnika, Mihailo Vasiljević i kustoskinja izložbe, Neva Lukić

  • 0
Mihalis Papas Foto: Mihalis Papas

Galerija i umetnička rezidencija Hestia, organizuje prvo stručno vođenje kroz izložbu fotografija „Prošlost u sadašnjosti“ (The Past In The Present) umetnika Mihalisa Papasa iz Grčke i Mihaila Vasiljevića iz Srbije.

Kroz izložbu vodi jedan od umetnika, Mihailo Vasiljević i kustoskinja izložbe, Neva Lukić.

Ova dva umetnika, na potpuno različit način pristupaju temi, međutim ono što ih povezuje je interesovanje za tradiciju i kulturu zemalja iz kojih potiču – Grčke i Srbije. Mihalis Papas nam donosi fotografije fokusirane na folklornu tradiciju Grčke, odnosno na narodne rituale, verske običaje i narodne nošnje iz različitih krajeva te zemlje, kroz projekte Mithos i Ethos. Prošle godine časopis Vogue, Papasa je istakao kao spotlight fotografa (Spotlight photographer) upravo za projekat Mitos u kojem se bavi ženskim tradicionalnim nošnjama iz cele Grčke. Inače, projekat Mitos je premijerno je prikazan u muzeju Fragonard

u svetskoj prestonici parfema Grasu, u Francuskoj i predstavlja varijaciju izložbe Ethos, koja je uspešno prikazana u Muzeju grčke kulture Benaki.

„Mihalisa Papasa je zanimalo kako se čuvaju narodne nošnje i kostimi i način na koji se ovi predmeti i tradicija prenose sa kolena na koleno. Tako na izložbi možemo primetiti režiranu fotografiju na kojoj Papas razne generacije obučene u nošnje i kostime stavlja u specifično okruženje, karakteristično za Grčku i često ih fotografiše i sa atributima simbolične vrednosti kao što su stare fotografije, ogledalo, hleb, itd“ – kaže kustoskinja izložbe, Neva Lukić.

Mihalis Papas Foto: Mihalis Papas

Mihailo Vasiljević se predstavlja publici kroz projektu Srpska mitologija. Kod Mihaila fotografije nastaju kroz putovanja na određene destinacije unutar Srbije i bave se ritualima paganskog i hrišćanskog porekla.

Vasiljevićeve fotografije donose svakodnevne predmete, pejzaže i prirodne fenomene, te ne trpe dekor i inscenaciju.

„Kroz svoj projekat Srpska mitologija, bavio sam se najviše identitetskim pitanjem Srbije. Naglasak je na običnim motivima iz svakodnevnice. Ceo narativ o srpskoj mitologiji se kod mene vrši preko slika, koje su pažljivo birane i balansirane i sve imaju sličnu atmosferu. U fokusu fotografija su predmeti i fenomeni, koji imaju određenu simboliku, kao što su bosiljak, vuna ili jabuka“ – kaže Mihailo Vasiljević.

Konj Foto: Mihailo Vasiljević

Neva Lukić kaže da s obzirom da Srpska mitologija ne donosi slikovite kič atrakcije amaterske etnofotografije, umetnik Mihaio Vasiljević ovu seriju naziva obrnutom etnografijom koja nije nastala sa ciljem didaktičke ilustracije, već kao konstatacija da su savremena srpska mitomanija i kulturni diskontinuitet koji je prati u direktnoj vezi sa nepoznavanjem sopstvene istorije.

Izložba Prošlost u sadašnjosti biće otvorena do 17. septembra 2023. godine, a kako nalaže praksa galerije Hestia, imaće i svoje prateće programe. U septembru će galeriju posetiti i autor iz Grčke, Mihalis Papas, te nas očekuje još jedno stručno vođenje u okviru kumstva, koje ova galerija tradicionalno organizuje za sve izložbe.

Biografije umetnika:

Grčki fotograf Mihalis Papas istražuje folklornu tradiciju Grčke prikazujući narodne i religijske običaje. U periodu 2022-2023. časopis Vogue ga je istaknuo kao spotlight fotografa (Spotlight photographer) za projekat Mitos u kojem se bavi ženskim tradicionalnim nošnjama iz cele Grčke.

Projekat Mitos premijerno je prikazan u muzeju Fragonard u svetskoj prestonici parfema Grasu, u Francuskoj i predstavlja varijaciju izložbe Ethos, koja je uspešno prikazana u Muzeju grčke kulture Benaki.

Objavljivao je fotografije širom sveta, uključujući New York Times, The Guardian, National Geographic, VICE US i druge.

Saradnik je novina Kathimerini i časopisa Gastronomos.

Više informacija: pappasmichael.com

Mihailo Vasiljević diplomirao je 2005. godine na Katedri za fotografiju, Akademija umetnosti BK, Beograd. Master studije Teorije umetnosti i medija završio 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine na doktorskim studijama Istorije umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu. Od 2001. godine, njegovi radovi izlagani su na brojnim izložbama. Dobitnik je nagrade Different Worlds: Young Contemporary Photography, Ljubljana, 2015; bio je finalista nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos (2015, 2016). Radio je kao predavač na Akademiji umetnosti BK (2005-2009) i kao docent na Novoj akademiji

umetnosti (2009-2016) u Beogradu. Bio je koosnivač je i kourednik nezavisnog udruženja Centar za fotografiju (2011-2019). Njegov umetnički i teorijski rad vezan je za fotografiju kao društveni fenomen i usmeren je na istraživanje ideoloških obrazaca i kulturnih procesa.

Više informacija: mihailovasiljevic.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA