Vreme čitanja: oko 2 min.

Večeras se završava prestižni muzički festival Ravanelijus

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz ime "Ravanelius" stoje najveća imena savremene klasične muzike kao što su Nemanja Radulović i orkestar  "Double Sens", koji su otvorili ovogodišnji festival i Stefan Milenković koji je nastupio prošle godine.

  • 0
"Ravanelijus" festival muzičke izuzetnosti Foto: Ustupljene fotografije/ Opština Ćuprija

Sa zajedničkim ciljem da se lokalnoj publici ponudi kvalitetan muzički sadržaj, da se promoviše rad Škole za muzičke talente i afirmišu njeni učenici, kao i da se uspostavi stabilna osnova za kulturno-umetničku edukaciju mlade publike, "Ravanelijus" festival muzičke izuzetnosti, od 2019. godine, organizuju Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente uz podršku Opštine Ćuprija.

Četvrti po redu festival muzičke izuzetnosti "Ravanelius", održava se 1. do 8. jula, u okviru gradskog kulturnog leta u Ćupriji. Kako su organizatori naglasili, jedinstveno muzičko putovanje iz godine u godinu raste i zadovoljava očekivanja i najzahtevnijih ljubitelja klasične muzike.

Za samo tri godine postojanja, festival "Ravanelijus" se upisao na mapu najboljih evropskih festivala klasične muzike. Nastupilo je više od 150 vrhunskih izvođača, iz zemlje i sveta, koje je pratilo više od 4.000 posetlaca.

Zbog toga je ovaj festival nagrađen priznanjem "Muzika klasika" za najbolji regionalni festival u 2022. godini. Sve bogatijim programom i sa sve većim brojem posetilaca, "Ravanelius" postaje kulturni brend grada Ćuprije i ovog regiona.

Uz ime "Ravanelius" stoje najveća imena savremene klasične muzike kao što su Nemanja Radulović i orkestar  "Double Sens", koji su otvorili ovogodišnji festival i Stefan Milenković koji je nastupio prošle godine.

Na otvorenoj sceni Škole za muzičke talente koja je u okviru manifestacije proslavila pola veka postojanja, u OMŠ "Dušan Skovran", kao i na otvorenoj sceni Moravskog parka, smenjivali su se solisti među kojima je naša najbolja frulašica Neda Nikolić, po mnogima naslednica Bore Dugića, najpoznatiji domaći klarinetista Ognjen Popović, kao i učenici Škole za muzičke talente i OMŠ "Dušan Skovran" iz Ćuprije.

Udruženje umetnika "Visoko Ce" izvelo je operu za decu "Ivica i Marica", a održan je i okrugli sto o muzičkoj kritici, radionica izrade gudačkih instrumenata i muzički bioskop za decu.

Program četvrtog festivala muzičke izuzetnosti "Ravanelius", večeras će zatvoriti makedonski kamerni orkestar "Profundis", koji će izevsti dela Britna, Popovića, Manjanija, Hendriksa i Dejla, pod dirigentskom palicom Đurđice Dašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA