Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nadežda Petrović je u istoriju srpskih velikana ušla ne samo kao slikarka, nego i kao aktivistkinja"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jovanić je rekla da je izložba posvećena Petrović nastavak tradicije da se srpski i jugoslovenski slikari popularišu uz angažman umetničkih i modnih fotografa

  • 0
Duška Jovanić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Novinarka Duška Jovanić je u emisiji Tanjug Reflektor kao autorka govorila o izložbi "Nadežda Petrović - jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela", koja je otvorena nedavno u Čačku.

Jovanić je rekla da je izložba posvećena Petrović nastavak tradicije da se srpski i jugoslovenski slikari popularišu uz angažman umetničkih i modnih fotografa, kao što je bio već slučaj sa Savom Šumanovićem u Šidu, Milanom Konjovićem u Somboru, Milenom Pavlović Barili u Požarevcu i Pajom Jovanovićem u Beogradu.

Povodom 150 godina od rođenja Petrović izazov je bio njen opus i u slikarkinom rodnom gradu je 29. juna otvorena izložba, u okviru projekta "Čačanska rodna - Čačak nacionalna prestonica kulture 2023", gde su fotografi "na najavangardniji način predstavili svoje viđenje Nadeždinih dela".

"Petrović je u istoriju srpskih velikana ušla ne samo kao slikarka, nego i kao aktivistkinja i feministkinja, fotoreporterka, novinarka, i pre svega žena koja je bila ispred svog vremena", istakla je Jovanić.

Podsetivši da u monodrami "Nenapisana pisma" Milice Miletić, koju je u okviru proslave nedavno izvela glumica Vanja Milačić, Petrović kaže da "ne želi da bude žena, želi da bude slikar", Jovanič je dodala da je "bila heroina umetnosti", i za početak 20. veka neobična pojava.

Na izložbi "Nadežda Petrović - jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" Jovanić je radila sa umetničkim i modni fotografima sa kojima inače sarađuje, kao što su Miša Obradović, Marko Krunić i Vukica Mikača.

"Odlučila sam da izazov pojačam i pozvala Brajana Rašića, koji je 'Staricu' Petrović video kao Kita Ričardsa, Vuka Vidora koji se bavi slikarstvom, Vuka Dapčeviča i Jakova Simovića, koji ne trade klasičnu fotografiju", navela je Jovanić.

Izložba u saradnji Umetničke galerije "Nadežda Petrović", Kolor medija grupe i Ministarstva kulture Srbije traje u Čačku do 15. jula, a Jovanić kaže da već imaju poziv mnogih gradova i da bi volela da bude viđena i u Beogradu.

Jovanić je otkrila da postoji ideja da slično urade povodom 100 godina rođenja Miće Popoviča u Loznici, a lična je želja da napravi omaž Olji Ivanjicki.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA