Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavirite na izložbu "Moć stvari" povodom 75 godina Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kustoskinje izložbe su Ljubica Jelisavac-Katić i Milica Perić, a producentkinja Anđela Jovanović

  • 0

Izložba „Moć stvari“ povodom jubileja 75 godina Fakulteta primenjenih umetnosti, otvorena je u Salonu Muzeja grada Beograda i trajaće do 29. jula.

Kustoskinje izložbe su Ljubica Jelisavac-Katić i Milica Perić, a producentkinja Anđela Jovanović.

Kustoskinja Muzeja Marija Stošić je na otvaranju izložbe izrazila veliko zadovoljstvo što su domaćini proslave jubileja, 75 godina FPU.

Ona je takođe podsetila da i Muzej grada Beograda slavi svoj veliki jubilej 120 godina od osnivanja i postojanja.

"Proslavili smo i 70. rođendan Fakulteta primenjenih umetnosti u originalnom prostoru Muzeja grada Beograda, i sada ste vi iskoristili ovaj novi prostor Salona na najbolji mogući način. Veoma smo zadovoljni izborom umetničkih dela, čestitam svim profesorima i saradnicima na izloženim delima, a izložen je zaista veliki broj radova. Hvala vam i dobrodošli", istakla je Stošić.

Sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je navela da se ovom velikom izložbom na dva nivoa obeležavaju dostignuća FPU, koji je "ostao simbol izuzetnosti i kreativnosti".

Ona je istakla da je od svog nastanka pre 75 godina, FPU bio epicentar stvaranja i prenošenja znanja, i inspirisao generacije da premaše svoje granice i da na taj način ostvare svoje najveće kreativne stvaralačke potencijale.

"Izložba Moć stvari je svojevrsno svedočanstvo posvećenosti profesora i saradnika, čija kreativnost inspiriše da razmišljamo van naših okvira. Umetnici su uložili svoje srce i dušu u stvaralaštvo. Fakultetu primenjenih umetnosti želim još puno daljih uspeha", zaključila je Nataša Mihailović Vacić.

Goran Čpajak, dekan i redovni profesor FPU, zvanično je otvorio večerašnju izložbu, gde je napomenuo da se FPU kao institucija smatra za proizvođača umetnosti i kulture.

Mirjana Nikolić, rektorka Univerziteta umetnosti, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, podsetila je da je 10. jula otvorena izložba takođe sa saradnicima FPU na sceni bioskopa "Balkan", koja se može gledati tokom jula, i da je projekat kao grupna postavka rezultat rada FPU tokom cele godine i duže.

Na izložbi „Moć stvari“ svoja dela predstavili su profesori i saradnici u nastavi na FPU - ukupno 98 autora, što je prvi od događaja u okviru obeležavanja jubilarnih 75 godina.

U novembru će biti upriličena izložba nagrađenih studentskih radova, u Konaku kneginje Ljubice, promocija nove monografije i izdanja FPU, kao i centralna svečanost na Dan Fakulteta, 26. novembra.

Akademija primenjenih umetnosti, danas FPU, počela je sa radom pre 75 godina, tačnije novembra 1948. godine, zahvaljujući inicijativi likovnih umetnika, posebno Branka Šotre, Mihaila S. Petrova i Ivana Tabakovića.

Sledeći ideje, pre svega, Bauhausa (1919-1933), napredne nemačke državne škole za arhitekturu i primenjene umetnosti, Akademija je imala osam odseka, a struktura škole jasno je bila istaknuta već na prvoj godišnjoj izložbi 1951. godine.

Već sedam i po decenija, u ovoj ustanovi se na najvišem profesionalnom nivou školuju stvaraoci u različitim oblastima primenjene umetnosti i dizajna, i kao takva jedinstvena je u čitavom regionu.

Danas, više od 100 profesora i saradnika FPU uči polaznike 16 modula, u okviru četiri studijska programa: Vizuelne komunikacije, Dizajn, Konzervacija i restauracija i Primenjena umetnost.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Gradski sekretarijat za kulturu grada Beograda, Muzej grada Beograda i Muzej savremene umetnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA