Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba "Moć stvari" donosi reprezentativne radove profesora FPU

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Izložba je kompleksna stvar, pogotovo sa toliko autora. Mora da bude uverljiva, jasna i pregledna", rekao je Goran Čpajak, dekan Fakuleta primenjenih umetnosti

  • 0
Goran Čpajak Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dekan Fakuleta primenjenih umetnosti Goran Čpajak je u emisiji Tanjug Reflektor govorio o izložbi "Moć stvari" kojom ta visokoškolska ustanova obeležava 75 godina postojanja.

Čpajak je rekao da izložba, koja traje do 30. jula u Salonu Muzeja grada Bograda, označava početak proslave značajnog jubileja FPU, osnovanog 1948. godine.

Prema njegovim rečima, prethodno je postojala umetnička, odnosno zanatska škola, ali se računa od momenta formiranja Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, danas FPU.

"Moć stvari“ kustoskinja Ljubice Jelisavac Katić i Milice Perić predstavlja dela 98 profesora i saradnika u nastavi na FPU, a Čpajak ističe da je "izložba koncipirana tako da su svi profesori dali svoje reprezenativne radove, jer je najbolje da svako sebe predstavi u svetlu u kom misli da treba".

"Izložba je kompleksna stvar, pogotovo sa toliko autora. Mora da bude uverljiva, jasna i pregledna. I to je bio zadatak kustoskog tima koji je to odlično uradio. U tom prostoru smo izvukli maksimum pogotovo što imamo i likovno i primenjeno stvaralaštvo, dizajn...", naglasio je Čpajak.

Prema njegovim rečima, kompleksnost izložbe odgovara prirodi FPU, kloji je "možda i najkompleksnija škola u ovom delu sveta".

"Malo ima škola takvog formata. Možda ima sa više studenata, al itog formata u ovom delu sveta sigurno ne", naglasio je dekan.

U okviru proslave jubileja, FPU će, između ostalog, prirediti proslavu 26. novembra, a objaviće monografiju sa pregledom istorijskih današnjih dešavanja.

Upitan kako se FPU oseća kao 75-godišnjag, Čpajak je primetio da "nekako ne vide mu se godine".

"Naš fakulet u suštini mora da ide u ruku sa vremenom. Ako ne i korak ispred, zbog karaktera stvari koje radimo", ocenio je Čpajak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA