Vreme čitanja: oko 3 min.

Produžena izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" u italijanskom muzeju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izložbu prati i bogat katalog na skoro 200 strana koji je dizajnirao naš istaknuti dizajnerski studio Futro dizajn, kao i dokumentarni filmovi o oba autora

  • 0
Izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" Foto: Lucia Tuoto

Zbog velikog interesovanja i najave brojnih grupnih poseta, izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" u muzeju Casa dell'Art Brut u Italiji produžena je do 30. septembra. Ova izložba, u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, svečano je otvorena 10. juna uz prisustvo diplomatskih predstavnika Srbije i Italije, stručnih medija i drugih značajnih zvanica. O izložbi je obiman članak objavio i italijanski regionalni dnevni list La Provincia Pavese, a na otvaranju su bili prisutni i predstavnici relevantnih stručnih medija Raw Vision i Artension. Kustosi izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, Marta Morgana Rudoni i Ivana Jovanović.

Povodom uspeha izložbe u Italiji Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti je izjavila: „U poslednje vreme većina muzeja se aktivno bori da osvoji i održi pažnju publike a da pri tom ne pravi kompromise sa kvalitetom i stručnom obradom građe koja se prezentuje. Upravo zato podatak da je naša izložba „Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić“ toliko posećena da se domaćin izložbe muzej Casa dell’Art Brut nama obratio sa molbom da se izložba produži sve do kraja septembra, dala je veliki podstrek ali i značajnu potvrdu kvaliteta izložbe. Mislim da je ovaj podatak takođe pokazao da je potrebno ipak da izložba pruža značajan sadržaj a ovde je u pitanju presek dva međunarodno priznata opusa i to sa preko 70 radova među kojim i radova impozantnih dimenzija. Dakle, sve ono što je često prepreka koja se zbog budžeta i ograničenja istog ispostavi pri pripremi izložbe te se odustaje od velikih radova koji značajno komplikuju transport, ovde je pokazalo da publika taj uneti napor i ulog ceni i daje odgovor da je spremna radi kvalitetnog i ozbiljnog sadržaja da krene na put, poseti muzej i ponekad čak i ponovo da se vrati. Posebno su nam drage informacije o posetama studenata i profesora akademije jer su buduće generacije umetnika među najvažnijim posetiocima za nas.“

Dva najznačajnija predstavnika art brut umetnosti Srbije, Ilija Bosilj i Sava Sekulić, međunarodno su priznati kao klasici art bruta i kao takvi su zastupljeni u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama. U cilju da, u okviru svog programa u Kulturnom centru Srbije u Parizu, prikaže najznačajnije umetnike iz svoje kolekcije, MNMU je 2021. u Parizu nastupio sa izložbom "Moć vizije - Sava Sekulić" a 2022. godine izložbom posvećenom Iliji Bosilju pod nazivom "Svet po Iliji".

Izložba Foto: Lucia Tuoto

Upravo te dve monografske izložbe je muzej Casa dell'Art Brut želeo da prikaže u svojim prostorijama, te je tako nastala nova izložba "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" koja već samim naslovom ulazi u definiciju njihovih umetničkih praksi.

CAB (http://www.casadellartbrut.it) u naselju Kasteđo u Lombardiji, najznačajnija je i najveća zbirka art brut umetnosti u Italiji a želja njihove uprave je da se ovom izložbom unaprede odnosi između dve zemlje uopšte.

Ovom izložbom muzej Casa dell'Art Brut premijerno je otvorio svoje prostorije za publiku nakon obimne rekonkstrukcije, kojom je ovaj objekat ispunio sve neophodne italijanske zakonske standarde da postane javna muzejska ustanova.

Održavanje izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a značajan deo slika Ilije Bosilja za izložbu je ustupio Muzej Ilijanum iz Šida.

Izložbu prati i bogat katalog na skoro 200 strana koji je dizajnirao naš istaknuti dizajnerski studio Futro dizajn, kao i dokumentarni filmovi o oba autora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA