Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri dela Paje Jovanovića prvi put u Srbiji: Nabavila ih i izložila u svojoj galeriji poznata niška firma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Reč je o delima "Portret devojčice", "Igra sabljama" i "Portret Olge Vithaus"

  • 3
Paja Jovanović D. Kocić

Tri dela čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koja nikada do sada nisu bila izlagana u Srbiji, predstavljena su danas u galeriji kompanije DMV u Nišu.

Tri dela - ulje na platnu "Portret devojčice", crtež urađen kombinovanom tehnikom "Igra sabljama" i ulje na platnu "Portret Olge Vithaus" kompanija DMV je nabavila na aukcijskoj prodaji u Beču, a svi zainteresovani moći će da ih pogledaju do 1. septembra, odnosno do 1. novembra ukoliko menadžment firme bude odlučio da produži trajanje izložbe.

Vlasnik kompanije DMV Dušan Šarković kazao je da dela Paje Jovanovića koja su sada prvi put u Srbiji, jesu najvrednija u njihovoj kolekciji umetničkih dela.

- Mi smo tražili da kupimo neko delo Paje Jovanovića, tražimo i Savu Šumanovića, ali je praktično nemoguće da se kupi njegovo delo. Nabavili smo tri dela jer smo bili spremni da platimo. Druga stvar koja nas je opredelila za to je činjenica da je Paja Jovanović srpski slikar. Rođen je u Austrougarskoj, a umro je u Austriji, ali je on srpski slikar, nosio srpsku narodnu nošnju - istakao je Šarković.

Na pitanje koliko je koštala nabavka dela čuvenog srpskog slikara, Šarković je kazao da je reč o desetinama hiljada evra.

Kompanija DMV proizvodi LED saobraćajnu signalizaciju, sportske semafore i narazličitije displeje, a za zadnjih par godina nabavila je više od 200 umetničkih dela, od kojih je sada u fabričkoj galeriji izloženo više od 100.

Šarković je rekao da je nabavka i dolazak tri dela Paje Jovanović glavni razlog otvaranja izložbe, ali da su time želeli da obeleže i 125 godina od prve izložbe slika u Nišu.

- Prvu izložbu u Nišu organizovao je u kafani "Evropa" sjajan niški slikar, impresionista Borivoje Stevanović. Zato sada ovaj naš izložbeni prostor ima izgled kafane - rekao je Šarković.

On je kazao da je u okviru galerije otvoren i Muzej industrijske baštine, a posetioci mogu da vide i radove nastale u okviru prve likovne kolonije koju je organizovala firma DMV.

- Pitaju me ljudi kakva je veza između privrede i umetnosti i otkuda to da jedna firma ulaže u umetnost. Mišljenja sam da, što je firma ozbiljnija da je ta veza važnija. Osim toga ovo što mi radimo u firmi je neka vrsta unikata. Mi nemamo robotizovanu proizvodnju, nije nam neko doneo tehnologiju pa da mi sada dajemo radnu snagu po satu. Mi sami već 32 godine kreiramo svoju tehnologiju - rekao je Šarković i dodao da se po njemu umetnost deli na slikarstvo, vajarstvo, arhitekturu, elektroniku i mehaniku.

Paja Jovanović D.Kocić

Osim galerije koja se nalazi iznad proizvodnih pogona u kojoj su izložena dela poznatih srpskih slikara, firma DMV ima i sopstvenu biblioteku, nazvanu po piscu Anđelku Krstiću.

Prema Šarkovićevim rečima, biblioteku su otvorili kako bi negovali jezik i dijalekt sa juga Srbije, ali i kako bi njihovih 250 zaposlenih moglo da se edukuje i unapredi svoju moć izražavanja.

(Dragana Kocić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suzana

    6. avgust 2023 | 00:07

    Svaka Vam čast gospodine što ulažete u očuvanje naše kulturne baštine. Predivno

  • Đina

    4. avgust 2023 | 17:06

    Divno! Paja Jovanović - neprevaziđen.

  • Sladjann

    6. avgust 2023 | 06:36

    Savršeno,ali bi trebalo dati narodnom muzeju na nekoliko meseci da vidimo i mi to.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA