Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki istražitelji vratili Italiji 42 antikviteta vredna 3,5 miliona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Državni tužilac Menhetna Alvin Breg rekao je da su ta izuzetno vredna dela vraćena italijanskim vlastima na ceremoniji u Njujorku u utorak, objavio je Figaro

  • 1
Cynthia Nixon, Sintija Nikson Njujork apartman, stan, nekretnina, $3.59 million Foto: IMP Features / IMP Features / Profimedia

U Njujorku su američki istražitelji vratili Italiji 42 antikviteta vredna 3,5 miliona dolara, od kojih su pojedini stari i oko 2.500 godina, a koji su prethodno opljačkani i prodati kao krijumčarena roba.

Državni tužilac Menhetna Alvin Breg rekao je da su ta izuzetno vredna dela vraćena italijanskim vlastima na ceremoniji u Njujorku u utorak, objavio je Figaro.

Breg je istakao da američko pravosuđe nastavlja da otklanja štetu koju su decenijama pravile veoma dobro organizovane mreže za šverc antikviteta kroz Italiju, navodeći da je, od kada je on preuzeo dužnost šefa tužilaštva na Menhetnu 2022. godine, u Rim do sada vraćeno više od 200 dela.

Predstavnik italijanske policije Vinčenco Molineze pozdravio je veliki uspeh istrage zahvaljujući italijansko-američkoj saradnji.

Među vraćenim antikvitetima nalazi se i putir iz italijanske regije Pulja koja datira iz 335. godine pre nove ere, a koji je ukraden iz grobnice u južnoj Italiji, saopštilo je njujorško pravosuđe, navodeći da je putir preko Londona dospeo u Njujork, gde je zaplenjen u julu od privatnog kolekcionara.

Njujork je bio centar međunarodne trgovine antikvitetima.

SAD aktivno vode kampanju za pronalaženje i vraćanje dela opljačkanih iz celog sveta, a koje su opljačkale dobro organizovane krijumčarske mreže.

Tužilaštvo Menhetna od 2017. godine vodi kampanju za vraćanje dela opljačkanih iz celog sveta između 1970. i 1990. godine, a koja su prokrijumčarena u Evropu i SAD i zaplenjena iz muzeja i privatnih kolekcija u Njujorku.

Od kada je Breg preuzeo dužnost tužioca, više od 1.000 antikviteta u vrednosti od 185 miliona dolara vraćeno je u 19 zemalja, uključujući Kambodžu, Kinu, Indiju, Pakistan, Egipat, Irak, Grčku, Tursku i Italiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    9. avgust 2023 | 18:22

    Kada će vratiti ono što su italijanski i nemački fašisti ukrali u toku 2.svetskog rata i odneli za Ameriku? Kada će vratiti mnogim državama sve ono što su veliki NATO "oslobodioci" opljačkali u poslednjih 30-40 godina?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA