Vreme čitanja: oko 1 min.

Sjedinjene Američke Države vratile Italiji oko 250 drevnih artefakata ukradenih tokom devedesetih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina artefakata je ukradena 1990-ih, potom prodavana preko brojnih dilera, a jedan broj predmeta je očigledno ponuđen kolekciji Menil muzeja u Hjustonu, država Teksas

  • 2
Amerika SAD zastava Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države vratile su Italiji više od 250 drevnih artefakata, nakon što je policija otkrila da su ti vredni predmeti ukradeni.

Većina artefakata je ukradena 1990-ih, potom prodavana preko brojnih dilera, a jedan broj predmeta je očigledno ponuđen kolekciji Menil muzeja u Hjustonu, država Teksas, prenosi Bi-Bi-Si.

Jedinica italijanske policije koja se bavi kriminalom u oblasti antikviteta, otkrila je da su vredni predmeti opljačkani i prodati američkim muzejima i privatnim kolekcionarima tokom 1990-ih.

Među dragocenim artefaktima i arheološkim predmetima su oslikana grnčarija, slike i skulpture - neke stare i oko 3.000 godina, dok je nekoliko mozaika procenjeno je na nekoliko desetina miliona evra.

Najstariji predmet datira iz perioda drevne Vilanovanske kulture gvozdenog doba, koja se razvijala na teritoriji Severne i Centralne Italije (1000 - 750 p.n.e), dok su ostali artefakti ostaci etrurske civilizacije (800 - 200 p.n.e), Antičke Grčke (750 - 400 p.n.e) i carskog Rima (27 pne - 476 p.n.e).

Ministarstvo kulture Italije ranije je saopštilo je da su svi artefakti izloženi u kolekciji Menil teksaškog muzeja, ali je portparol muzeja to negirao i rekao da nikada nisu bili deo kolekcije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    13. avgust 2023 | 10:32

    INAMA DA VRATE SRPSKO ZLATO ...NOVAC ..I DA UPLATE 100 MILIJARDI DOLARA SRBIJI ZA BOMBARDOVANJE SUPROTNO SVIM MEDJUNARODNIM ZAKONIMA.....UBIJALI SU NAM DECU...LJUDE..VOJNIKE..POLICAJCE..UNISTAVALI INFRASTRUKTURU....BOLNICE...FABRIKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA