≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sonjin septembar u Čačku: Rodni grad ne zaboravlja legendarnu umetnicu Sonju Savić

Vreme čitanja: oko 3 min.

Manifestacije ove godine po prvi put u bijanalnom izdanju

  • 0
Sonjin septembar Foto: RINA

Manifestacija ,,Sonjin septembar’’, koju organizuje Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović’’ kao deo aktivnosti na istraživanju i afirmaciji umetničke zaostavštine Sonje Savić, otpočela je ove godine po prvi put u bijenalnom izdanju. Posvećena je dobitnicima nagrade ,,Sonja Savić’’ koju dodeljuje stručni žiri Festivala Alternative film&video, koji se održava svakog decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

U Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović’’ otvorena je prva od dve izložbe umetnica koje se ove godine predstavljaju u okviru manifestacija ,,Sonjin septembar’’. Izložbu pod nazivom ’’ [ she stuttered ] ’’ umetnice Maryam Tafakori (Iran/Velika Britanija) otvorili su najpre Branko Ćalović – direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović’’, Predrag Živković – kustos izložbe, kao i sama autorka izložbe.

Voljom Sonjine majke, Mikaine Savić, Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ od 2011. godine brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić. Od 2013. godine ustanovljena je manifestacija pod nazivom ,,Sonjin septembar“, sa ciljem afirmacije Sonjinog stvaralaštva. Multimedijalna izložba ,,Sonja Savić: devojka iz grada“ do sada je gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju. Na desetogodišnjicu njene smrti, dopunjena postavka izložbe predstavljena je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu., rekao je Branko Ćalović, direktor UG Nadežda Petrović.

"Na neki način želim da se zahvalim Sonji Savić, čijem delu dugujemo i to što je svojim umetničkim nasleđem, itekako značajnim, ostavila dubok trag u našoj umetnosti i kulturi uopšte i omogućila da u ovoj našoj sredini možemo da ugostimo ovako sjajne i značajne umetnike i umetnice koji deluju u sadašnjem trenutku i angažovani su u tom jednom društvenom kontekstu. Dakle, oni svoju umetnost koriste da bi nam ukazali na nešto, saopštili nešto upravo onako kako je i Sonja radila svojevremeno. Ne bave se onom umetnošću koja donosi novac i slavu, već je koriste za nešto što bi trebalo da nam bude neki putokaz ili opomena. Ovakva umetnost postavlja mnoga pitanja i na nama je da svi zajedno kao društvo pokušamo da nađemo odgovor", rekao je Predrag Živković, kustos izložbe.

Sonjin septembar Foto: RINA

Marjam Tefakori se u svom obraćanju zahvalila na gostoprimstvu koje joj je ukazano u proteklih mesec dana kao i na trudu koji je tim iz Galerije uložio u realizaciju ove izložbe. Takođe se zahvalila na vremenu i resursima za produkciju novog rada što, kako je naglasila, nije lako naći ,,ovih dana“. Kako je istakla Tefakori, posebna inspiracija bila je saznanje o Nadeždi Petrović i njenom radu kao dobrovoljne bolničarke, što ju je navelo na pitanje šta je važno za umetnike i umetnički rad i šta navodi umetnika da se bavi određenom vrstom umetnosti“.

Nakon otvaranja upriličen je razgovor o izložbi i umetničkom radu autorke izložbe i istoričarke umetnosti koja se bavi filmom - Ane Filipović.

Izložba dobitnice nagrade Glorije Gamer (Austrija/Nemačka), laureatkinje iz 2022. godine, biće upriličena u utorak, 12. septembra u Galeriji ,,Risim“. Obe izložbe će biti otvorene do početka oktobra 2023. godine i održavaju se kao deo programa ,,Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023“.

Sonjin septembar Foto: RINA

Manifestacija se održava od 2017. godine i sastoji se od izložbe nagrađenih autora/ki, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za autore i autorke – laureate nagrade ‘’Sonja Savić’’. Od 2021. godine, manifestacija se održava bijenalno, uz učešće dva nagrađena autora iz protekle dve godine.Nakon umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju svoj boravak u Beogradu, gde će, u organizaciji Akademskog filmskog centra (AFC) biti organizovane specijalne projekcije i prezentacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA