Vreme čitanja: oko 2 min.

Mapiranje novih vizija i ekosistema grada: Od futurizma do odrasta, društvene pravde i pravde svih vrsta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Artupunktura - Zagreb art platforma 2023.

  • 0
Artupunktura 2023 Foto: Promo/ Samir Cerić Kovačević

Artupunktura, sada u svom trećem izdanju, nastavlja svoju misiju dovođenja umetnosti u javne prostore, zajednice i različite aspekte prirodnih, urbanih i kulturnih ekosistema u Zagrebu tokom oktobra i novembra 2023. Artupunktura služi kao diskurzivna umetnička platforma za nove vizije i prakse, te podstiče odnose, razmišljanja, istraživanja, eksperimente i društvene procese na nivou zajednice i globalno.

Ovaj godišnji događaj istražuje složen odnos između društveno-političkih konteksta i umetnosti, baveći se diskontinuitetom u novim vizijama i (ne)razumevanjem prirodnih ekosistema tokom proteklih 200 godina.

Mapiranje u ovom kontekstu podrazumeva istraživanje različitih aspekata prošlih i sadašnjih vizija umetničkih projekata u Zagrebu i širom sveta. Ovi umetnički projekti obuhvataju istorijsku avangardu, socijalistički modernizam, nove tendencije, kao i savremene umetničke prakse. Oni uključuju vizuelne i performativne eksperimente, memoriju tela i aktivizam, kao i nova istraživanja u vezi ekofuturizma i spekulativnih budućnosti. Na ovaj način, Artupunktura dekodira politiku sećanja i podstiče dijalog koji je ključan za današnji sveopći život na Zemlji. Nudi nove varijable za istraživanje pitanja društva, roda i klase koja su ključna za prevazilaženje postojećeg statusa quo, a obuhvataju dekolonijalne, feminističke i ekološke pokrete, kao i kulturnu raznolikost.

Nove vizije obuhvataju širok spektar novonastalih tema, pitanja i posledica, ističući njihov globalni uticaj na umetnički i društveno-politički kontekst. Prirodna i ljudska staništa su ugrožena ovom ozbiljnom klimatskom i ekološkom krizom. Radi se o novoj paradigmi za koju konvencionalni futuristički koncepti nisu primenjivi. Kao rezultat toga, projekti koji učestvuju u Artupunkturi uključuju radikalne imaginacije, kosmofonični performans, različite inteligencije, subverzivne prakse, ekonomski odrast i pravdu za sve životinjske vrste.

Ekosistemi grada obuhvataju istraživanje prirode u urbanom kontekstu i razumevanje života zajednica koje zahtevaju nove perspektive i kulturu koja je dostupna svima kao ljudsko pravo. Projekti koji su deo Artupunkture pokazuju da lokalne zajednice mogu razviti kulturnu infrastrukturu koja pruža brigu, inkluzivnost i gostoprimstvo. Ove umetničke inicijative dokazuju da zajednica nije samo ljudska zajednica, već zajednica svih živih bića na Zemlji.

Ove godine, Artupunktura je mesto susreta brojnih projekata koji su vođeni od strane različitih institucija, organizacija i kolektiva, u kojima učestvuju brojni umetnici i mnogo umetničkih celina na različitim lokacijama u svim delovima Zagreba, u raznim zajednicama i u prirodi. Takođe, pruža obiman javni program koji uključuje aktivacije zajednica, okrugle stolove, radionice, projekcije i razgovore tokom celog svog trajanja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA