Vreme čitanja: oko 2 min.

"Deca loših uzora": Kako izgledaju unutrašnja borba i strahovi mladog čoveka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prelaz iz detinjstva u adolescenciju je težak put u životu svake mlade osobe. Prate ga promene u fizičkom, emotivnom i socijalnom životu, gde se postavljaju brojna pitanja u vezi sopstvenog indetiteta i osećaja pripadnosti

  • 0
Deca loših uzora Foto: Petar Mošić

Izložbu slika "Deca loših uzora", beogradskog umetnika Petra Mošića biće otvorena u petak, 29. septembra u 19 časova, u galeriji N.EON u Crnogorskoj 10.

Ciklus slika "Deca loših uzora" zasniva se na slikama i crtežima koji su nastali u poslednje dve godine i predstavljaju reakciju na današnje vaspitanje, obrazovanje i ponašanje dece i omladine.

"U nameri da na posmatrača prenesem transformisano iskustvo proživljenog, stvaranje ovih dela sam delimično zasnovao na ličnom iskustvu tokom odrastanja. Ovaj ciklus slika ukazuje na važnost aktivnog učestvovanja porodice u odgajanju i razvoju svoje dece radi poboljšanja socijalnog ponašanja mladih naraštaja. Bez obzira na to što se roditelji međusobno razlikuju po sposobnosti u opažanju problema, oni svakako imaju moralnu i socijalnu odgovornost za razvoj svog deteta. Dete kroz interakciju sa svojom okolinom takođe utiče na ishod sopstvene socijalizacije koja prvenstveno započinje u porodici, a dopunjava se uticajima spoljašnjih faktora. To su važni činioci koji utiču na formiranje mlade osobe u zrelu i stabilnu ličnosti", navodi autor.

Kako ističe, nekoliko radova iz ovog ciklusa nas suočavaju sa unutrašnjom borbom i strahovima mladog čoveka koji se kroz odrastanje i sazrevanje susreće sa svakodnevnim društvenim "iščašenjima" i simboliše njihovu borbu sa društvenim kalupima, pritiscima ali i sa nemoralnim pojavama u društvu.

"Prelaz iz detinjstva u adolescenciju je težak put u životu svake mlade osobe. Prate ga promene u fizičkom, emotivnom i socijalnom životu, gde se postavljaju brojna pitanja u vezi sopstvenog indetiteta i osećaja pripadnosti. Veze sa vršnjacima postaju intezivne, dok se kvalitet odnosa sa roditeljima menja.

U takvom važnom i prelomnom periodu puberteta, kada mlada osoba stupa u nove kontakte i stiče nova životna iskustva, postavlja se pitanje da li će uspeti da se snađe i prilagodi u novoj sredini. Postoji opasnost da dete pod uticajem ljudi iz svoje okoline isključivo postupa po očekivanju drugih umesto da samostalno razvija svoje sposobnosti. Nerealne ambicije roditelja ili uticaji drugih osoba mogu da vrše veliki pritisak na dete u donošenju važnih životnih odluka, pri čemu se u potpunosti uništava inicijativa te mlade osobe", navodi autor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA