Vreme čitanja: oko 1 min.

Slika "Žetva" Nadežde Petrović od 11. oktobra u galeriji RIMA

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Slika je prvi put izlagana na Nadeždinoj drugoj samostalnoj izložbi 1910. godine u Ljubljani", navodi se u saopštenju

  • 0
Nadezda Petrovic Nadežda Petrović / Foto: Wikimedia

Galerija RIMA najavila je  da će se pridružiti obeležavanju 150 godina rođenja slikarke Nadežde Petrović kamernom izložbom na kojoj će od 11. oktobra (19:00) predstaviti njenu sliku "Žetva" iz svoje privatne kolekcije.

"Slika je prvi put izlagana na Nadeždinoj drugoj samostalnoj izložbi 1910. godine u Ljubljani, u okviru Proletnjeg salona u Umetničkom paviljonu Riharda Jakopiča. Tada je kao poklon prijatelju i slovenačkom umetniku ušla u Jakopičevu kolekciji, i do nedavno ostala u ljubljanskom privatnom vlasništvu", kaže se u saopštenju

Prvi put je reprodukovana u o životu i delu Petrović (1873-1915) iz 1978. godine, autorke Katarine Ambrozić, koja ju je potom, 1985. godine, uključila u slikarkinu veliku retrospektivnu izložbu u minhenskoj Novoj Pinakoteci, priređenoj u organizaciji Narodnog muzeja, podsećaju iz RIMA.

"Nepune četiri decenije nakon Minhena, slika se prvi put predstavlja srpskoj javnosti na izložbi koju će RIMA simbolično otvoriti na dan umetničinog rođenja", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, nastala 1908. godine, u Nadeždinoj drugoj Srbijanskoj fazi, periodu slikarkine kratkotrajne impresionističke epizode (1907/1908), "Žetva" "objedinjuje tipično impresionistički kolorit i motiv, sa ekspresionističkim slikarskim postupkom i odnosom prema posmatranom prizoru".

Iz RIMA su dodali da je "ova nevelika slika, ulje na kartonu, 21 x 29 cm, izvedena karakterističnim Nadeždinim ustalasanim, žustrim, širokim i slobodnim potezom, koji umesto svetlosne analize posmatranog prizora manifestuje njegov doživljaj".

Kao prateći eksponat u okviru izložbe, koja traje u Galeriji RIMA p do 26. oktobra, posetioci će moći da vide i skulptorski portret Petrović, delo srpskog vajara, profesora i akademika Nikole Koke Jankovića (1926-2017).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA