Vreme čitanja: oko 1 min.

U šabačkim galerijama dve velike izložbe - Oktobarski salon u Muzeju, akvarel u Kulturnom centru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložbe otvorene u razmaku od svega četiri dana

  • 0
Šabac, izložbe Foto: Jugoslav Radojević

Poklonici likovne umetnosti u Šapcu imaju privilegiju da na dve tradicionalne velike izložbe, otvorene u razmaku od svega četiri dana, steknu uvid u aktuelnu srpsku likovnu i umetničku scenu.

Postavke 66. Oktobarskog salona u galeriji Narodnog muzeja i 29. Izložbe akvarela u Galeriji Kulturnog centra predstavljaju nova umetnička dela velikog broja dobro poznatih, ali i novih autora i na veliku radost publike - raznovrsnost u umetničkom izrazu.

Šabački Oktobrski salon je među najstarijim u Srbiji, a u ovom gradu kulturna manifestacija sa najdužom tradicijom. Ove godine je interesovanje umetnika bilo izuzetno veliko i žiri je imao težak zadatak da izabere najkavalitetije od 173 rada koje su na konkurs prijavila 124 autora. Za izložbu je sistemom eliminacije u nekoliko krugova jednoglasno odabrano manje od polovine, odnosno 82 rada od 76 umetnika i dodeljeno pet nagrada.

Za slikarstvo nagrada je pripala Dominiki Morariu za rad "Bez naziva", za skulpturu Željki Momirov za rad "Putovanje II", nagradu za rad na papiru dobili su Kristina Pirković za "Vartolomejska noć I" i Dragiša Marinković za "Prolaznost, uticaj prirodnih faktora na papirnu podlogu", a lauret nagrade "Igor Belohlavek" je Uroš Lukić.

Izložba 66. Oktobarskog salona može se razgledati do 14. novembra, radnim danima od 7.30 do 19.00 časova i subotom od 10 do 14 časova.

Na tradicionalnoj 29. izložbi akvarela u galeriji Kulturnog centra izložena su dela 39 autora.

Osim klasičnog akvarela i pejzaža kao najčešće teme, manjih i većih formata, mogu se videti i dela inovativnog pristupa, radovi osvedočenih majstora akvarela i stvaralaca koji tek otkrivaju tajne ove tehnike slikanja.

Nagradu izložbe su podelili Jelena Trajković Popivoda i Mihailo Gligorić Gliša.

Izložba akvarela otvorena je u galeriji Kulturnog centra do 6. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA