≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba "Andrejin krst" sinoć u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova izložba se može pogledati radnim danima od 10 do 20, i subotom od 10 do 16 časova, dok nedeljom Galerija Kolarca ne radi

  • 0
Otvorena izložba "Andrejin krst" sinoć u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine Foto: Teodora Rakidžić/Kolarčeva zadužbina

Izložba "Andrejin krst" umetnice Teodore Rakidžić otvorena je sinoć u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 16. decembra.

Nova izložba se može pogledati radnim danima od 10 do 20, i subotom od 10 do 16 časova, dok nedeljom Galerija Kolarca ne radi.

“Kako jedan saobraćajni znak podrazumeva usmeravanje pažnje na određeno obaveštenje, upozorenje, opasnost ili zabranu, uloga mu se može generalizovati na jedinu mogućnost predviđanja onoga što sledi i jasnog utiska o skladnom funkcionisanju i držanju svega pod kontrolom”, zapisala je umetnica Teodore Rakidžić o svojoj novoj izložbi.

Autorka je istakla da arhiviranje znakova na dnevnom nivou podrazumeva grčevit pokušaj da se budućnost predvidi i potencijalna neprilika izbegne.

Ukoliko postoji podatak o tome kakav put čeka putnike, postoji sigurnost i kontrola.

"Srušeni i odvaljeni znakovi označavaju suštu suprotnost, te na ličnom planu dovode do zbunjenosti, napetosti, zabrinutosti i nemoći.

Otvorena izložba Foto: Teodora Rakidžić/Kolarčeva zadužbina

Specifičan oblik Andrejinog krsta ne mora se isključivo označiti kao spoj železničke pruge i običnog puta", navela je Rakidžić.

Prema njenim rečima, ukrštanje dva različita puta znači pronalazak zajedničke tačke, susret, ujedinjenje, razumevanje, istomišljeništvo. "Ipak, iskustvo pokazuje isto što i znak nalaže, putevi se odvajaju, mišljenja razilaze, vodeći nas dalje u usamljenost i otuđenje. Ovaj znak je pokušaj pomirenja suprotnosti, a kao takav i simbol unutrašnje borbe da budućnost predvidimo ili da se sadašnjosti prepustimo", zaključila je Teodora Rakidžić.

Umetnica je rođena 1995. godine u Beogradu, gde je završila XIII beogradsku gimnaziju.

Na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) tokom 2019. završila je osnovne, a 2020. godine master akademske studije, kada je upisala doktorske umetničke studije na istom fakultetu, gde je od 2021. zaposlena u zvanju istraživač-pripravnik.

Otvorena izložba Foto: Teodora Rakidžić/Kolarčeva zadužbina

Pohađala je Letnju akademiju umetnosti u Salcburgu (Austrija) 2019. godine, predmet Slikarstvo, u klasi profesorke Svenje Daininger. Iste godine učestvovala je u radionici "Beleške na temu pristupa" nemačke umetnice Katarine Hinsberg u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Do sada Teodora Rakidžić priedila je više samostalnih izložbi, među kojima je "Cross with Caution", realizovana u okviru rezidencijalnog boravka u Diseldorfu (Nemačka) ove godine. Učestvovala je na velikom broju kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Za svoj umetnički rad dobila je više nagrada, među kojima se ističe Nagrada Prolećne izložbe ULUS-a "Nevidljivi portret" za 2021. godinu.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA