Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzej Jugoslavije slavi svoj rođendan: Multimedijalni projekat i izložba

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Govoreći o programu proslave, Knežević je na konferenciji za novinare rekla da će u zgradi Muzeja 25. maj 1. decembra (18:00) biti izveden multimedijalni projekat "San Jugoslavije" Darka Bajića, pre kog će biti uručene zahvalnice saradnicima i darodavcima muzeja

  • 0
Muzej Jugoslavije slavi svoj rođendan: Multimedijalni projekat i izložba Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Muzej Jugoslavije proslavljaće svoj dan od danas 29. novembra do 3. decembra, uz besplatan ulaz za posetioce, najavila je direktorka ustanove Neda Knežević.

Govoreći o programu proslave, Knežević je na konferenciji za novinare rekla da će u zgradi Muzeja 25. maj 1. decembra (18:00) biti izveden multimedijalni projekat "San Jugoslavije" Darka Bajića, pre kog će biti uručene zahvalnice saradnicima i darodavcima muzeja.

Prema njenim rečima, centralni deo proslave je izložba "Ježeva kućica - Izmišljanje boljeg sveta“, autorki kustoskinja Mirjane Slavković i Sare Sopić, koja će biti otvorena 2. decembra (18:00), u zgradi Muzeja 25. maja.

"Izložba je specifična po mnogo čemu. To je pokretanje nove strateške teme, a vezana je za detinjstvo, odrastanje i decu", navela je Knežević, dodavši da dotiče i važne društvene teme kao što su kesenofobija i mentalno zdravlje.

Iz muzeja su naveli da poema Branka Ćopića "Ježeva kućica“, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji, i da je polazeći od nje kreirana izložba čiji je cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas.

Sopić je rekla da su se odlučile da ne koriste posebno pravljene predmete, već one prisutne i dostupne, pa se tako izložba sastoji od kamp kućice, trampoline, vojničkog šatora, starih automobilskih guma, drvenih trupaca i otpiljaka, pored kojih su ispisani Ćopićevi stihovi, na srpskom i engleskom jeziku.

Kako je navedeno, prva celina posvećena "Ježevoj kućici“, osmišljena je kao svojevrsna fikcija i realizovana je u saradnji sa decom uzrasta od pet do deset godina iz Beograda, Zagreba i Sarajeva i studentkinjama scenografije Beogradskog univerziteta.

Druga celina izložbe bavi se životom Ćopića, i osmišljena je kao rekreirana soba pisca, sa njegovim radnim stolom, pisaćom mašinom, izborom slika i brojnim dokumentima, među kojima je oproštajna poruka pred samoubistvo.

Pored Kolekcije Muzeja Jugoslavije, najveći deo predmeta pozajmljen je iz Srpske akademije nauka i umetnosti i Zadužbine Branka Ćopića, a izložba pruža i uvid u bogatu arhivu intervjua sa brojnim sagovornicima različitih senzibiliteta, usmerenja i generacija koji su snimljeni tokom pripreme ovog projekta.

U osmišljavanju i realizaciji izložbe učestvovali su i likovni umetnik Siniša Ilić, Ana Dimitrijević i Aleksandar Popović iz umetničkog kolektiva Karkatag, dizajner zvuka Bojan Palikuća, graička dizajnerka Jana Vuković, koordinator projekta Dušan Jevtić i arhitekta Zorica Vesić.

Kako je najavljeno, 3. decembar (10:00-14:00) je posvećen tradicionalnom "Porodičnom danu - Put oko sveta" u Starom muzeju.

(Telegraf.rs/Tanjug/arf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA