Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanski muzej pozajmio Muzeju Akropolja starogrčki vrč za vodu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj starogrčki vrč će biti izložen u Muzeju Akropolja u Atini do aprila 2024. godine, kada će se preseliti u muzej Luvr u Parizu, gradu domaćinu Letnjih Olimpijskih igara 2024

  • 2
Britanski muzej pozajmio Muzeju Akropolja starogrčki vrč za vodu Foto:

U atinskom Muzeju Akropolja otvorena je izložba na kojoj će, pored ostalog, biti prikazana i čuveni starogrčki vrč za vodu iz 420. godine p.n.e. koji su Grci dobili na pozajmicu od Britanskog muzeja.

Izložba je otvorena u jeku spora između te dve zemalje nastalog oko grčkog zahteva da joj Velika Britanija vrati skulpture odnete sa Partenona, antičkog hrama na Akropolju, u Atini, koje se nalaze u Britanskom muzeju.

Britanski premijer Riši Sunak otkazao je pre nedelju dana planirani sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Londonu, optužujući ga da pokušava da iskoristi dolazak u britansku prestonicu kao pozornicu javne kampanje za povratak skulptura Partenona u Grčku, prenosi AP.

Micotakis je incident opisao kao "nesrećan trenutak", ali je dodao da je kampanja za njihov povratak dobila podsticaj nakon što je Sunakovo otkazivanje posete privuklo međunarodnu pažnju.

Britanski muzej je saopštio da nastavlja razgovore sa grčkim vlastima i Muzejom Akropolja, što u Atini podstiče nadu da bi dogovor oko spornih mermernih skulptura mogao da bude postignut.

Direktor Muzeja Akropolja Nikolaos Stampolidis rekao je danas da njegov muzej održava "odlične odnose" sa Britanskim muzejom i izrazio je uverenje da će Partenonske mermerne skulpture na kraju biti vraćene.

"Na kraju krajeva, kultura nije samo umetnost. U toj sferi se takođe radi i o odnosima", poručio je Stampolidis.

Iskopan u južnoj Italiji, vrč za vodu poznat kao Meidias Hidria, koji se smatra remek-delom atinskog grnčara Meidije, postao je deo kolekcije Britanskog muzeja pre 250 godina i do sada nije napuštao londonski muzej.

Vrč je ukrašen scenama iz grčke mitologije, uključujući prikaz Herakla, legendarnog grčkog heroja poznatog po nadljudskoj snazi.

Ovaj starogrčki vrč će biti izložen u Muzeju Akropolja u Atini do aprila 2024. godine, kada će se preseliti u muzej Luvr u Parizu, gradu domaćinu Letnjih Olimpijskih igara 2024.

Atinska izložba "Značenja: personifikacije i alegorije, od antike do danas", biće otvorena za javnost u četvrtak. Izložba obuhvata 165 umetničkih dela, od kojih su mnoga iz drugih velikih evropskih muzeja, a neka se pozajmljuju po prvi put.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    6. decembar 2023 | 07:56

    Ne postoji mesto na kugli zemaljskoj koje Britanci nisu pokrali, pa otete eksponate izložili u svom nacionalnom muzeju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA