≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvorena izložba dela Ivana Meštrovića

E. T.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svoja vrata otvorila je velika retrospektivna izložba kipara Ivana Meštrovića, koja je u saradnji s Muzejima Ivana Meštrovića postavljena povodom 140. godišnjice njegovog rođenja

  • 0
izložba Ivana Meštrovića u Klovićevim Dvorima Foto: Robert Čoban

Klovićevi dvori u Zagrebu narednih će meseci postati mesto susreta s delima jednog od najznačajnijih domaćih umetnika. Svoja vrata otvorila je velika retrospektivna izložba dela kipara Ivana Meštrovića, koja je u saradnji s Muzejima Ivana Meštrovića postavljena povodom 140. godišnjice njegovog rođenja.

Istovremeno, Galerija Klovićevi dvori ovom izložbom zaključuje proslavu svoje 40. godine delovanja. A zanimljiv je podatak kako je jedna od prvih izložbi postavljenih u tadašnjem Muzejskom prostoru, bila upravo retrospektivna izložba Ivana Meštrovića priređena povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Aktualna izložba daleko je raskošnija u svom repertoaru, postavljena je na svim etažama te atriju Galerije Klovićevi dvori čime je ona i na simboličan način postala Meštrovićev hram.

Autorke izložbe ugledne su istoričarke umeetnosti dr. sc. Petra Vugrinec, muzejska saveetnica Galerije Klovićevi dvori i dr. sc. Barbara Vujanović, muzejska savetnica Atelijera Meštrović, dok organizaciju izložbe potpisuje kuskinja Iva Sudec Andreis.

Premda se njegovo stvaralaštvo prostire na više decenija, kontinenata i medija, izložba ostaje fokusirana na njegovo kiparsko djelovanje u kojem je ostvario i najveći opus. Posetitelji će imati jedinstvenu priliku na jednom mestu videti više od 200 radova domaćeg umetnika svetskog glasa.

Postavka hronološki prati umetnikov razvoj od dečaka u Otavicama pa sve do renomiranog umetnika čiji su radovi krasili i gradove preko Atlantika. Osim upoznavanja s Meštrovićevim radovima, izložba nam pruža i kritički rezime njegova umetničkog opusa. Takođe, posetitelji će imati priliku videti raznovrsnost njegova stvaralaštva kako u tematskim odrednicama, tako i korištenim materijalima.

"Ovdje smo pokušali dati taj neki sukus koja je posebnost Ivana Meštrovića, što njega izdvaja od drugih kipara njegove generacije, njegovih prethodnika i nasljednika", otkrila nam je prilikom naše posete organizatorka izložbe Barbara Vujanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA