Vreme čitanja: oko 1 min.

Rembrantovi portreti koji su bili u privatnom vlasništvu skoro 200 godina biće izloženi u Amsterdamu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rajksmuzeum je saopštio da su portreti Jana Vilemsa van der Pluima i njegove supruge Japgen „nestali iz vidokruga skoro dva veka, pre nego što su ponovo izašli na površinu pre dve godine“

  • 1
Holandija Rembrant Foto: TanjugAP/Olivier Middendorp

Posle skoro 200 godina u privatnoj kolekciji, par malih portreta holandskog majstora Rembranta van Rajna iz 17. veka bio je izložen u sredu nakon dugoročne pozajmice holandskom nacionalnom muzeju umetnosti i istorije.

Rajksmuzeum je saopštio da su portreti Jana Vilemsa van der Pluima i njegove supruge Japgen „nestali iz vidokruga skoro dva veka, pre nego što su ponovo izašli na površinu pre dve godine“.

Slike, za koje se veruje da su poslednji poznati par privatnih Rembrantovih portreta, ove godine su prodate na aukciji i date na dugoročnu pozajmicu od strane porodice bogatog holandskog biznismena Henrija Holtermana, saopštio je muzej.

„S obzirom na moju blisku vezu sa muzejom i činjenicu da je tim stručnjaka godinama istraživao ove portrete, osećam da ova dela pripadaju muzeju“, rekao je Holterman u saopštenju.

Muzej je saopštio da je na osnovu njihove male veličine i „dinamičnog, skiciranog stila“, portrete verovatno naslikao Rembrant kao uslugu paru, koji je imao bliske veze sa njegovom porodicom otkako se Janov i Jaapgenov sin Dominik oženio slikarevom rođakom, Kornelijom. Kornelisdr van Suitbrok.

Holandija Rembrant Foto: TanjugAP/Olivier Middendorp

Direktor Rajksmuzeuma Tako Dibits pozdravio je pozajmicu i rekao da će portreti „približiti posetioce krugu Rembrantove porodice“.

Istraživači u muzeju su radili na utvrđivanju da je Rembrant slikao portrete, veličine oko 20k16,5 centimetara, koristeći visokotehnološke skeniranje i analizu boje.

„Kada se uzmu zajedno, različiti rezultati istraživanja predstavljaju ubedljive dokaze“, navodi muzej.

Portreti su okačeni uz druga Rembrantova dela.

(Telegraf.rs/izvor: clickondetroit.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rembrant Rembidrant

    15. decembar 2023 | 03:47

    Rembindrantova dela mi se više sviđaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA