≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ilustrator i autor animiranih filmova Rastko Ćirić postao profesor emeritus

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na proslavi su dodeljene godišnje nagrade najzaslužnijim nastavnicima i saradnicima Univerziteta

  • 0
Izložba Foto-ilustracija: Shutterstock

Svečana dodela nagrada u okviru Dana Univerziteta umetnosti koji slavi 66 godina od osnivanja, održana je u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, a čuveni ilustrator i autor animiranih filmova Rastko Ćirić, sada u penziji, promovisan je u najviše akademsko zvanje - profesor emeritus.

Na proslavi su dodeljene godišnje nagrade najzaslužnijim nastavnicima i saradnicima Univerziteta, a proglašeni su i studenti generacije za školsku 2022/2023. godinu za Fakultet likovnih umetnosti (FLU), Fakultet dramskih umetnosti (FDU), Fakultet muzičke umetnosti (FMU), Fakultet primenjenih umetnosti (FPU).

Voditelj ceremonije je bio Ranko Stojilović, sa Desk kulture Radio Beograda II.

Ministarka prosvete Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović je u prigodnom govoru čestitala 66. rodjendan Univerziteta umetnosti (UU).

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da vam se obraćam povodom obeležavanja vaše godišnjice. Univerzitet umetnosti je ustanova sa besprekornom tradicijom visokoškolskog obrazovanja, koja je započeta pre 66 godina gde se ostvaruje čvrsta veza sa studentima. Najveći kvalitet ovde jesu ljudi, dakle nastavnici, profesori, studenti. To su najtalentovaniji, najkreativniji i najposvećeniji ljudi koji uspevaju da ostvaruju svoje potencijale kao umetnici, naučnici, istraživači", naglasila je Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete je otkrila da će u narednom periodu biti dosta ulaganja u infrastrukturu, odnosno da će doći do proširenja postojećih kapaciteta objekata akademija i fakulteta umetnosti, a neki od njih će biti rekonstruisani.

Takođe, prema njenim rečima, planirane su i nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti.

"Nastavite dalje ovim putem i želim vam još mnogo uspešnih decenija", zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

Rektor Univerziteta umetnosti i redovni profesor dr Mirjana Nikolić je u zvaničnom obraćanju javnosti ocenila da je decembar idealan mesec da se analizira i kritički sagleda godina za nama, da UU uvek neguje kreativnost i posebnost, i da su tražili neku posebnu reč koja će obeležiti i okarakterisati umetnost i umetnike.

"Ta reč je - autentičnost. Nju vidimo kao jednu od ključnih reči koje označavaju naš Univerzitet. Imperativ i naš put je - autentičnost. Negujemo tradiciju kulture sećanja, i programe naučnog i kulturnog obrazovanja ćemo i dalje uspešno realizovati ubuduće. Zahvalna sam našim dragim studentima sa kojima od početka negujemo iskren prijateljski i kolegijalni odnos, poštujući njihovu posebnost", zaključila je rektorka Mirjana Nikolić.

U muzičkom delu programa nastupila je harfistkinja Irina Pejoska,  proglašena za studentkinju generacije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja je izvela kompoziciju "Emprompti za harfu op. 86, br. 8" Gabrijela Forea. Takodje, Matija Arnautović, student II godine OAS, Odseka za solo pevanje, otpevao je himnu "Gaudeamus sigitur".

Osim Irine Pajoske, studenti generacije u školskoj godini 2022/2023. su Sofija Pavković (FLU), Bojan Zavišin (FPU) i Marija Mijušković (FDU).

Svestrani umetnik Rastko Ćirić iz Beograda, dobio je zvanje profesora emeritusa, i u njegovu čast je emitovan kratki film kao pregled njegovog plodnog stvaralaštva.

Ćirić je likovni umetnik i pedagog, a oblasti delovanja su mu grafika, ilustracija, zaštitni znakovi, ekslibris, strip, animacija i muzika.

Dobio je preko 70 domaćih i međunarodnih nagrada. Profesor je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ćirić je diplomirao 1979, a završio poslediplomske studije 1982. godine na istoj školi, sada FPU.

Ostvario je obimno i nagrađivano delo u svim grafičkim oblicima, na filmu i u muzici. Autor je 14 animiranih filmova. Imao je 40 samostalnih izložbi.

Radi na FPU od 1994, a od 2004. redovan je profesor na predmetima Ilustracija i Animacija, na odseku Primenjena grafika.

Pokretač je studijskog programa za Animaciju na FPU, kao i rukovodilac Programa za digitalnu umetnost na interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Rastko Ćirić je autor međunarodno istaknutog muzičkog naslova "The Rubber Soul Project", posvećen i ujedno inspirisan „Bitlsima“. Istoimeni dugometražni dokumentarni film (2004) u režiji Dinka Tucakovića, posvećen je ovom projektu.

Dobitnici Velike plakete sa poveljom su redovni profesori Goran Marinković (FMU), Bojana Škorc (FLU), Svetlana Cvijanović (FPU), Marija Milenković (FDU).

Laureati Srebrne medalje su - finsko-srpski pijanista Uki Lauri Aleksi Ovaskainen, samostalni umetnički saradnik na FMU, pozorišna rediteljka Tara Manić, asistent na FDU, dr um Julijana Protić, vanredni profesor na FPU, kao i dve ustanove - Narodni muzej "Zaječar" (predlog Rektorata UU) i Centar za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" (predlog FPU).

Dobitnici priznanja su izmedju ostalih - Marija Momić, inače diplomac sa Katedre za Filmsku i TV kameru, sada samostalni stručnotehnički saradnik za snimanje foto i video materijala na FDU, Radmila Milinković - šef biblioteke FMU i drugi pojedinci.

Dodeljeno je i 10 zahvalnica penzionisanim profesorima Univerziteta umetnosti sa FDU, FMU, FLU i FPU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Miletić: Opersko takmičenje Lazar Jovanović je najznačajnije u regionu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA