Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba slikara naivaca iz Kovačice u PTT muzeju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trajaće do 12. februara

  • 0

Izložba "Kovačičko naivno slikarstvo - Dobar glas daleko se čuje“ svečano je otvorena u PTT muzeju, gde će trajati do 12. februara.

U obraćanju brojnim zvanicama, ambasador Slovačke Fedor Rosoha je rekao da je naivno slikarstvo Slovaka u Kovačici "od lokalnog fenomena preraslo u kulturološki projekat od nacionalnog značaja".

Rosoha je podsetio da se ove godine očekuje odgovor iz Pariza na zahtev da bude slikarstvo Kovačice bude upisano na Uneskovu listu nematerijalne baštine.

"Kovačica je iznedrila velika imena naivnog slikarstva. Drago mi je što se ova tradicija nastavlja, što ta ljubav prelazi za kolena na koleno, ali se prate i savremeni trendovi", ocenio je Rosoha, koji u utorak odlazi sa dužnosti ambasadora Slovačke.

Izložba Pošta Srbije, Ambasade Slovačke i Fondacija Babka predstavlja brojna dela slikara naivaca iz banatskog mesta Kovačice, među kojima su "Tri neveste na biciklu" Zuzane Vereski i "Dobar glas daleko se čuje" Pavela Hajka.

Posebno za izložbu "Kovačičko naivno slikarstvo - Dobar glas daleko se čuje“ izrađena je velika slika "Moja Kovačica", čiji su autori Veresku, Hajko, Jan Glozik, Pavel Povolnu Juhas, Pavel Cicka, Vieroslava Svetlik, Klara Babka i Miroslav Hraško.

Autor postavke, osnivač galerije "Babka" i Fondacije "Babka" Pavel Babka je istakao da je za izradu ovakve slike potrebno mnogo strpljivosti i razumevanja, kao i da u svetu nema mnogo dela koja je naslikalo više slikara.

"Kovačica je posebna. Radimo kako se osećamo. To je ta strpljivost. Moramo jedni druge da trpimo i poštujemo", istakao je Babka.

Prema njegovim rečima, na slici su prikazane kao nacionalni simboli tri planine - Tartra, Matra i Fatra, a pored njih je i bunar koji "simboliše ravnicu i život ovde".

"Bitno da je Srbija imala hrabrosti i da je preložila naše slikarstvo za Uneskovu listu. Ima malo zemalja koje su predložile elemenat manjinske kulture", istakao je Babka, dodavši da imaju i danas "dobru generaciju slikara i pred Kovačicom je budućnost".

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da je slovačka manjina sastavni deo našeg društva i da ne treba da iznenađuje podrška Srbije u Unesku.

Đorđević je dodao da ono što su slikari iz Kovačice naslikali "pokazuje kompleksnost i lepotu, a slika govori milion reči, pa puta osam".

Upravnica pošte u Kovačici Helena Mužinić je odevena u tradicionalnu nošnju i u pratnji harmonikaša prisutnima izvela dve slovačke narodne pesme, a zvanice su poslužene štrudlama.

Video: Đorđević: Kultura je važan segment svakog društva

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA