Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba fotografija Dragane Udovičić posvećena Beogradskom dramskom pozorištu

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na novoj izložbi predstavljeni su trenuci iz mnogih predstava Beogradskog dramskog pozorišta, tako da je postavku svečano otvorio direktor BDP, reditelj Jug Radivojević

  • 0
Izložba fotografija Dragana Udovičić Beogradsko dramsko pozorište BDP Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Samostalna izložba fotografija ''Heaven is a place where nothing ever happens" autorke Dragane Udovičić otvorena je večeras u Galeriji ''Anastas Jovanović" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Na novoj izložbi predstavljeni su trenuci iz mnogih predstava Beogradskog dramskog pozorišta, tako da je postavku svečano otvorio direktor BDP, reditelj Jug Radivojević.

Naslov izložbe je preuzet iz predstave "Božanstvena komedija" u produkciji BDP, sa kraja 2022. godine. Pored autorke Udovičić, javnosti se obratila i direktorka Muzeja primenjene umetnosti (MPU) Biljana Jotić, kao i poznati pozorišni fotograf Vukica Mikača.

Radivojević je naglasio da je autorka Udovičić predstavila fotografije iz 24 predstave BDP-a, u protekle četiri godine, od kraja 2019. kada je on došao na mesto upravnika pozorišta na Krstu.

"Naravno, Dragana je radila fotografije za više od 24 naslova, ali prostor galerije u Muzeju primenjene umetnosti nas je ograničio da odaberemo ovaj broj. Prva predstava koju je fotografisala bila je 'Sumrak bogova', što je ujedno i omaž preminulom reditelju Jagošu Markoviću i Milanu Lanetu Gutoviću koji je tu igrao", istakao je upravnik BDP-a.

On je otkrio da je Udovičić sve vreme radila veoma tiho i nenametljivo, polako, prisustvovala je probama i premijerama.

"Sve to ume da bude teško za fotografa. Glumci su nekada nervozni na probama kada ih neko slika, a Dragana je bila i tokom procesa spremanja predstava. Onda to ume biti nezgodno, na probama smetate glumcima, na izvođenju predstava smetate publici. Često se iznenadimo da je uopšte prisutna.

Osim predstava, Dragana je slikala i naše konferencije za medije, razne naše programe, kao i pojedinačne portrete glumaca van scene", objasnio je Radivojević. Vukica Mikača je ocenila da je izložba fotografija naslova iz BDP-a veoma ambiciozna, velika i kvalitetna.

"Da nema ogledala i fotografije, ljudi ne bi znali kako izgledaju. Saradnja pozorišta i muzeja bi trebalo uvek da postoji za nas fotografe. Dragana, želim ti da u ovome istraješ i pazi da ti se ne polomi to divno ogledalo", poručila je Mikača.

Dragana Udovičić je diplomirala filmsku i TV kameru na Akademiji umetnosti u Beogradu 2014., a više od 20 godina se profesionalno bavi fotografijom za mnoge dnevne novine i magazine.

Izlagala je na nekoliko zajedničkih postavki u zemlji i inostranstvu, više puta je nagrađena za svoje fotografije, a snimila je nekoliko dokumentarnih i igranih filmova. Poslednjih nekoliko godina radi kao zvanični fotograf BDP-a i Muzeja primenjene umetnosti.

"Najveću zahvalnost dugujem glumcima, jer da njih nije bilo, ne bih uspela da uradim ovakve fotografije. Glumci su bili i umorni i pod stresom, a opet su imali strpljenja i puno razumevanja da poziraju pred mojim foto aparatom i izazovu emocije van scene", rekla je Dragana Udovičić.

Od glumaca BDP-a večerašnjem događaju su prisustvovali Vesna Čipčić, Milica Zarić, Milan Zarić, Tamara Aleksić, Ivan Zarić, Mina Nenadović, i drugi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Izložba „Process“, novi identiteti četiri kulture

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA