≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stigla saglasnost u Britaniji: "Odmor bašibozluka" može da krene za Srbiju

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konačno stiže u Muzej grada Beograda

  • 0
Paja Jovanovic Odmor Bašibozuka (1859) Foto: Paja Jovanović

Umetničko veće Engleske izdalo je saglasnost da slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" kupljena 9. novembra na aukciji kod londonskog "Sadebija", može da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo i konačno stigne u Muzej grada Beograda, kazala je Tanjugu direktorka Muzeja Jelena Medaković.

Medaković je napomenula da je saglasnost stigla 18. januara, samo dan pre isteka roka i podsetila da je na aukciji, za Jovanovićevo delo, postignuta cena od 240.000 funti (oko 279.000 evra). "Ostaće tajna kada će 'Odmor bašibozuka' stići u Beograd zbog bezbednosnih procedura transporta. Namera nam je da sliku izložimo u Konaku knjeginje Ljubice", kazala je Medaković.

Nadmetanje na aukciji pod imenom "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", tada se odvijalo između telefonskih kupaca, od kojih je jedan bila Srbija, a sliku je kupila za Muzej grada Beograda, koji baštini legat Paje Jovanovića.

Tako je prvi put Srbija učestvovala na nekoj aukciji kod "Sadebija", a ovo delo iz orijenalističke faze velkog umetnika ujedno je i najveća akvizicija ovog muzeja. Slika je kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice...

Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor. U okviru njega, biće rekonstruisan i slikarev atelje u Beču.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA