Vreme čitanja: oko 2 min.

"Protok vremena", retrospektivna izložba Ivane Blečić Stefanović, u Rančićevoj kući

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba traje do 16. februara 2024. godine

  • 0
Foto: Ivana Blečić Stefanović

Otvaranje retrospektivne izložbe slika, crteža i ikona „Protok vremena“ umetnice Ivane Blečić Stefanović, biće upriličeno u petak, 26. januara od 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka. Izložbu će otvoriti Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Samostalna izložba „Protok vremena“ umetnice Ivane Blečić Stefanović u galerijskom prostoru Rančićeve kuće predstavlja svojevrsnu retrospektivu, koja publici dočarava vizuelni presek bogatog umetničkog rada nastajalog tokom tri decenije. Izložbu čini više desetina radova - slika, crteža i ikona, koji su se tematski, tehnički i stilski menjali, ali čije su konstante snažan kolorit, naklonost autorke ka prirodi i istrajavanje u umetnosti uprkos svim promenama - spoljnim i unutrašnjim, promenama političkih i vrednosnih sistema, porodičnih struktura, tehnoloških inovacija...

– Izložba ima i skrivenu notu, ne obraća se samo ljubiteljima umetnosti, već se okreće i samom umetniku, poput ogledala koje ga primorava na samosagledavanje, objektivnost, introspekciju, analizu i na kraju, oproštaj samome sebi ako rezultat nezadovoljava. U stvari, rezultat nije bitan, već istrajavanje u umetnosti toliko vremena... Tri decenije je čitav jedan život i u najmirnijim vremenima, dok je u uslovima našeg podneblja poslednjih decenija i vreme brojnih previranja koja postavljaju velike izazove pred kulturu i umetnost, koje su obično prve žrtve svake društvene promene. S pravom se postavlja pitanje – šta nagoni umetnika da u takvim uslovima i dalje stvara, uprkos svemu?

Za mene, kreativnost stvara jedan izolovan svet, nedotaknut spoljnim, u koji se stvaralac uvek može skloniti, unutar njega se izraziti, izlečiti i na kraju, samopotvrditi - navodi autorka u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Foto: Ivana Blečić Stefanović

Ivana Blečić Stefanović (1971) rođena je u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu 1994. godine na odseku slikar-restaurator. Slikarstvo je studirala u klasi prof. Gradimira Petrovića, a restauraciju kod prof. Gordane Kusovac u Narodnom muzeju. Tokom studija usavršavala je crtež na Akademiji primenjenih umetnosti u Pragu i restauraciju slika u Rimu. Redovni je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Izlagala je na deset samostalnih izložbi i preko četrdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je više likovnih kolonija, bavi se slikarstvom, ikonopisom i restauracijom. Učestvovala je u restauraciji: Saborne crkve u Beogradu, Zavičajnog muzeja u Zemunu, ikonostasa crkve u Žabarima kod Topole. Od 2002. godine predaje u srednjoj školi za umetničke zanate „Tehnoart - Beograd“, na smeru slikar-konzervator.

Foto: Ivana Blečić Stefanović

Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, spomenik je kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom s početka 19. veka koji beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 16. februara 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA