Vreme čitanja: oko 1 min.

Salvador Dali je svojevremeno izneo svoje mišljenje o Josipu Brozu Titu i Jugoslaviji

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedno od pitanja za Dalija je bilo da li poznaje jugoslovensko slikarstvo

  • 2
Salvador Dali, Josip Broz Tito Foto-kolaž: Profimedia/AFP, Sven Simon / United Archives

Legendarni umetnik Salvador Dali je sedamdesetih godina prošlog veka dao intervju za Televiziju Beograd. U njemu je govorio gde nalazi inspiraciju za svoja dela, zašto je monarhija najpodesniji tip vladavine za Evropu i zašto ceni Josipa Broza Tita. O Jugoslaviji je imao lepo mišljenje.

Jedno od pitanja za Dalija je bilo da li poznaje jugoslovensko slikarstvo.

"Moja znatiželja je bezgranična i sve što se naslika je korak ispred vremena. Sada sam potpuno auditivino nekulturan, što znači da se nikada ne setim...", rekao je Dali, a onda je zazvonio telefon na koji je Salvador javio:

"Trenutno sam usred strastvenog intervjua sa Jugoslavijom, zemljom koja mi je prirasla srcu. Dođite kasnije, naredne nedelje. Pozovite me telefonom u ponedeljak.... Pozovite me u nedelju u 11 časova. Hvala", rekao je Dali svom sagovorniku na telefonu.

A onda je prekinuo intervju i otkrio kakvo mišljenje je imao o Josipu Brozu Titu, nekadašnjem doživotnom predsedniku Jugoslavije.

"Eto sada imamo dokaz da je Jugoslavija... A sada, pošto je pet minuta prošlo, izvinjavam se, ali moram... Ipak, pre nego što odem, moram da pozdravim jugoslovenski narod koji u ovom trenutku vodi čovek kog neizmerno cenim. To je jedan od najdinamičnijih i najinteligentijih poglavara, a to je vaš izvanredni maršal. Prijatan dan", rekao je Dali.

Pogledajte snimak:

(Telegraf.rs/izvor: Oko magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZIKI

    24. januar 2024 | 14:08

    I sam hitler je rekao da bi vilio imat hiljade Tita, ovakav se covjek jednom radja, vidimo vladare zemalja tada u tom vremenu, ko su bili i kakvi a vidimo danas idiote, drogerase, geheve koji ni jezik strani neznaju i kako vladaju danas. Od svijeta napravise dzunglu, kupleraj i ratove.

  • Tito

    26. januar 2024 | 14:27

    Ni prevarant nije bio drugaciji:ne zna se ko je uopste,doveo je drogerase,izdajnike,sitnis napravio krupnisem i obrnuto,vesti ustasa i spijun,dzet seter potrosio milijarde na samoreklamu i bunkere,u sustini sitna dusa prodata u masoneriji koja je napravila od njega mit.Mit nije stvarnost.Poznato nam je to post mortem .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA