≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isus Hrist na novoj slici više liči na ženu nego na muškarca: "Što mu je stomak sav mišićav?"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogledajte celu sliku pa prosudite

  • 2
Španija uskršnji poster Isus Foto: Tanjug/AP

Nova slika Isusa Hrista "zapalila" je katolike u Španiji. Previše lepa, previše seksi, previše kičasta - samo su neke od kritika na račun dela seviljskog umetnika Salustijana Garsije Kruza o kome se sa velikim entuzijazmom raspravlja u medijima i na internetu, piše oe24.at.

Isus je na slici prikazan sa finim, ponekad čak i ženskim crtama lica, dugom kosom koja mu se spušta do ramena, bez trnove krune i sa samo dve male rane na jednoj ruci i u predelu grudi, a stomak mu je pokriven platnom. Nema znaka stradanja Isusa Hrista, koji je pogubljen na krstu; predstavljen je kao pop zvezda!

Sliku je naručio Generalni savet bratstava Semana Santa (Strastna nedelja), koja se u Sevilji, kao i u mnogim drugim španskim gradovima i selima, proslavlja procesijama. Delo, koje su neki čak kritikovali kao „blasfemično“, koristi se kao poster za promociju uskršnjih proslava u tradicionalnom gradu na jugu Španije.

Umetnik mirno prihvata kritiku

Umetnik je kritiku prihvatio mirno i sa humorom. Njegov sin je bio model i želeo je da pokaže vaskrslog Isusa.

Za kritičare koji smatraju da je njegov rad u najmanju ruku previše seksi, umetnik je imao jasan odgovor: „Ako neko vidi nešto prljavo na mojoj slici, onda je to rezultat sopstvene prljavštine koju projektuju na sliku“.

U odbranu umetnika i njegovog dela stao je gradonačelnik Sevilje. „Sviđa mi se, hrabro je i mnogo riskantno“, citiraju ga ABC novine. Svo uzbuđenje je bilo pomalo „veštački napravljeno", rekao je Hoze Luis Sanz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sekula

    4. februar 2024 | 18:12

    Katastrofa, pocupane obrve, crvena usta, stav kao da zavodi nekog muskarca, uzas.

  • Перагеније

    4. februar 2024 | 23:27

    Какав уметник, такво и дело.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA