Vreme čitanja: oko 1 min.

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" je u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej grada Beograda je na aukciji "Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka"

  • 0
Paja Jovanovic Odmor Bašibozuka (1859) Foto: Paja Jovanović

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od juče, 6. februara, se nalazi u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

Muzej grada Beograda je na aukciji "Sotbi“ u Londonu kupio delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka".

Slika je na aukciji nazvanoj „Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“ prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa „Sotbijem“, se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće „Christie’s“ 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom „Arnautski ratnik“.

Medaković:Prvo carinske i muzejske procedure pa "Odmor bašibozuka" pred javnost

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković kazala je Tanjugu da je pre izlaganja atrefakta javnosti potrebno da se završe muzejske i carinske procedure.

"Potrebno je da završimo sve carinske i muzejske procedure pre nego što izložomo ovo remek - delo javnosti. Verujem da će Jovanovićeva slika izazvati veliko interesovanje poštovalaca vrhunske umetnosti i učinićemo sve da se artefak što pre nađe pred okom javnosti. Srećni smo što se slika našeg umetnika vratila kući" kazala je Medaković.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA