Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Jahorini otvorena izložba povodom 40 godina od Zimske olimpijade u Sarajevu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da je izložba deo bogatog programa obeležavanja jubileja, čiji je cilj osnaživanje duha zajedništva

  • 0

Izložba povodom 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu otvorena je u polaznoj stanici gondole "Poljice" na planini Jahorini.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da je izložba deo bogatog programa obeležavanja jubileja, čiji je cilj osnaživanje duha zajedništva.

"Treba da nastavimo da promovišemo ljubav, poštovanje i pomirenje, Jahorina je planina u regionu koja povezuje sve ljude. Ovde su gosti iz Splita, Ljubljane, Beograda i svi su dobro došli. Ovde živi narod koji je najbolji domaćin na svetu", istakao je Ljevnajić.

Ljevnaić je istakao da OC Jahorina posebnu zahvalnost za realizaciju Olimpijske izložbe duguje Đorđu Kardumu, koji je za nju ustupio svoje eksponate, odnosno unikatne rekvizite i skijaška odela iz vremena olimpijade.

Kako je navedeno, značajnu podršku su pružili ustupanjem antikviteta i bivši olimpijac Toma Lopatić i "Emirov muzej" na Jahorini, a u donaciji su učestvovali i zaposleni OC Jahorina, zahvaljujući kojima je uvrštena autentična baklja i najstarija mapa planine.

Ljevnaić je iz programa izdvojio humanitarnu trku za Magdalenu Vlaški, koja se bori protiv teške bolesti, a na programu je 17. februara, naglasivši da "trka nije samo sportski izazov, već i izraz solidarnosti".

Istakavši da je zahvaljujući predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u poslednjih nekoliko godina na OC Jahorina više urađeno nego 1984. godine, Ljevnaić je dodao da je to danas "novi, moderan ski centar, lider u regionu".

Podsetivši da OC Jahorina ima dve gondole, tri šestoseda, četiri nova lifta i kapacitet od 32.000 skijaša na sat, Ljevnaić je istakao da im skijašku sezonu u funkciji održava i sistem za veštački sneg.

Predsednik Nadzornog odbora centra Nedeljko Elek je ocenio da je Jahorina olimpijski brend, kog će nove generacije održavati i narednih 40 godina.

Konferenciji na Jahorini je prisustvovala i umetnica Aleksandra Kokotović, čija je izložba skulptura i slika "Vid' mu glave", kao deo proslave olimpijskog jubileja, otvorena u sredu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Kokotović je rekla da je izložbu pripremila vođena ljubavlju prema gradu u kome je rođena i idejom da je 1984. godine "Sarajevo doživelo zlatno doba i mapirano je na svetskoj karti, kao i okolne olimpijske planine".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA