≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Magični realizam Željke Ćurčin: Slike sa porukom koje otkrivaju jednostavnost života

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slike prikazuju mrtvu prirodu, a na svakoj su zakačene poruke, za koje se autorka nada da će svakog podstaći na razmišljanje

  • 0
Izložba slika slikarka Željka Ćurčin Fičer Foto-kolaž: Telegraf.rs

U Galeriji "Mira Brtka" u Staroj Pazovi sinoć je otvorena druga samostalna izložba slika Željke Čurčin, akademske slikarke iz Vojke, koja će moći da se pogleda do 1. marta. Brojnu publiku pozdravio je ispred organizatora izložbe, Centra za kulturu Stara Pazova, Marjan Karavla, akademski slikar iz Stare Pazove.

Slike prikazuju mrtvu prirodu, a na svakoj su zakačene poruke, za koje se autorka nada da će svakog podstaći na razmišljanje. Željka je naziv izložbi dala "Nije život marmelada" i objasnila zašto baš tako:

"Tu rečenicu je ustvari izgovorio Cane iz Partibrejkersa davno u emisiji Agape, kada ga je voditelj pitao kako uči i sprema svoju decu za život. Ne teče život uvek glatko, a nije nikad ni sve onako kako mi želimo. Ta rečenica mi je ostala u podsvesti i na kraju se cela izložba zove Nije život marmelada", rekla je Željka Ćurčin.

U potpuno novom stilu u kom se našla njena stvaralačka faza, pomalo tajnovitog hiperrealizma, predstavljena je hrabra i inovativna vizija svakodnevnih situacija koja itekako privlaći pažnju.

Željka je pojedinim detaljima na platnima ukazala da je sve više onih koji "glume" svoje živote, uvek srećni i nasmejani, a ne primećujući da su zapravo samo klovnovi i pajaci. Karte na njenim platnima se mogu protumačiti kao aduti, flasteri su tu da zaleče, a tegle i mrtva priroda - deo tako obične svakodnevice, baš kakav je i život.

Možda i poruka na vratima jedne od slika: "Non pulsate. Nullus hic vivit" (Ne kucaj. Ovde niko ne živi), treba da nas upozori na sve veću prazninu u čoveku, usamljenost i otuđenost sa kojom dočekujemo i ispraćamo godine, a što samo govori o ljudskoj patnji... A da li je rešenje u njenom "Certo certius" - zaključavanju srca i osećanja i begu od realnosti, Željka to ostavlja svakom da odluči sam...

Njen rad, a prvenstveno postavku, posetiocima je približila novinarka Tanja Urošević, koja je slike iz ovog serijala uporedila sa društvenim dešavanjima danas.

"Svedoci smo i da mnogi naši prijatelji žive takoreći "paralelne živote", one koje će svi videti putem društvenih mreža na kojima je sve baš savršino i bajkovito i onih bez tih lažnih maski i "gluma", koje kada skinu te maske, u odrazu ogledala, mogu da vide samo obične pajace i klovnove, koji su delom i na Željkinim radovima. Ima je upravo i potpuno jednostavnim nazivom izložbe pokušava da objasni da je život tako jednostavan, ako ga sami ne zakomplikujemo", rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena izložba Nikole Žigona "Slike u e-molu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA