≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maja Gojković otvorila izložbu dela Nadežde Petrović u Muzeju savremene umetnosti Beograda

D. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gojković je rekla da je društvena angažovanost Petrović postala merilo za savlađivanje najtežih životnih okolnosti i iznalaženje stvaralačkih motiva u njima

  • 0

Ministarka kulture Maja Gojković je danas povodom Dana državnosti svečano otvorila izložbu "Nadežda Petrović - Boje života" u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB).

U obraćanju brojnim zvanicama, ličnostima iz javnog života i diplomatskog kora, Gojković je istakla da će širom zemlje u ustanovama kulture danas biti organizovani događaji u čast Sretenja, čime će biti istaknuto "koliko je važno da ovaj veliki dan obeležimo u svečanoj atmosferi i uz što veće učešće građana i institucija".

"Kultura je srž i ključno izvorište nacionalnog i državnog identiteta, i samim tim neraskidivo povezana sa velikim datumima iz naše slavne i bogate istorije.

Zato je i prirodno da obeležavanje Sretenja otpočne nizom izložbi i kulturnim sadržajima posvećenim slavljenju državnosti Srbije i kulturnom blagu naše zemlje", istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, izložba posvećena delima velike srpske slikarke Petrović (1873-1915) "na najbolji način povezuje kulturu i ljubav prema otadžbini".

"Petrović spada među najznamenitija obeležja naše kulture i istovremeno je simbol rodoljublja i ogromne požrtvovanosti za svoj narod i državu. Ova odvažna osoba u mnogome je doprinela da srpsko slikarstvo prihvati moderne evropske trendove krajem 19. i početkom 20. veka", podsetila je ministarka.

Gojković je rekla da je društvena angažovanost Petrović postala merilo za savlađivanje najtežih životnih okolnosti i iznalaženje stvaralačkih motiva u njima, a "zbog svega što je uradila, teško je ne samo u našoj već i u svetskoj istoriji pronaći ličnost takvog formata, na šta moramo da budemo ponosni".

Prema njenim rečima, aktivizam Petrović, u kome posebno mesto zauzima osnivanje Kola srpskih sestara, i nepresušni talenat doprineli su da njena ličnost "u srpskom narodu bude sinonim za najviše ljudske i umetničke vrednosti".

. "Izložba 'Boje života', sa 37 njenih dela, primer je kako uz odličnu međumuzejsku saradnju predstaviti bogato kulturno nasleđe koje imamo. Dodatnu vrednost ovoj izložbi daje to što su na njoj predstavljeni segmenti iz celokupnog opusa čuvene slikarke", naglasila je potpredsednica Vlade Srbije.

Gojković je ocenila da će posetioci MSUB-a imati mogućnost da iz jednog novog ugla sagledaju raskošni slikarski dar Petrović i da se bolje upoznaju s pojedinim delima koja nisu često izlagana.

Direktorka MSUB Marijana Kolarić je istakala da sa ponosom otvaraju izložbu jedne od najznačajjinih srpskih slikarki, čija se umetnost i ličnost mogu sagledati kao pionirski poduhvat žene - u slikarstvu, fotografiji, kritici, ženskoj emancipaciji i drugom, u periodu istorijskih i umetničkih previranja.

Izložba predstavlja jedan mogući pogled na značajan opus slikarstva, a Kolarić je navela da u njemu dominiraju svi žanrovi, od pejzaža, portreta, aktova i figuralnih kompozicija, dok su predstavljena dela većinom iz kolekcije MSUB, ali i iz iz fonda Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

Kako je najavljeno, ulaz na izložbu je besplatan za sve posetioce u danima obeležavanja praznika 14, 15. i 16. februara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Maja Gojković otvorila 14. Kustendorf

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA