Vreme čitanja: oko 2 min.

U Aranđelovcu otvorena izložba Nadežde Petrović, prisustvovala ministarka Begović

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autorka izložbe muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu Jelena Sekulović, naglasila je da se Nadežda Petrović s pravom može posmatrati kao sinonim za kreativnost renesansnog tipa

  • 0
Izložba Nadežde Petrović u Aranđelovcu Foto:Tanjug

U Aranđelovcu je danas otvorena izložba nadežde Petrović povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je da je čuvena srpska slikarka bila ispred svog vremena, saopštilo je Ministarstvo.

"Ona je u isto vreme živela je našu istoriju, a život su joj bile slike, njen narod i otadžbina", rekla je ministarka na na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju u Aranđelovcu.

Jelena Begović napomenula je da u vreme kada je Nadežda Petrović stvarala nije bilo mnogo žena kao ona i dodala da "zahvaljujući njihovoj snazi danas Srbija ima slobodne žene".

Prema njenim rečima, u Srbiji samo u nauci ima preko 50 odsto žena, kao i da su, za razliku od mnogih ekonomski razvijenijih država, preko 50 odsto doktora nauka kod nas žene.

"Zato mi je posebna čast što danas uoči našeg velikog državnog praznika Sretenja, datuma koji označava početak Prvog srpskog ustanka i naše borbe za slobodu, datuma koji obeležava donošenje Sretenjskog ustava i našu odlučnost za nezavisnom i uređenom, modernom državom, obeležavamo otvaranjem izložbe posvećene ženi koja oslikava sve ove težnje kroz svoj jedinstven i izuzetan život i koja treba da služi kao inspiracija svim novim generacijama, kao uzor kreativnosti, nezavisnosti, slobode i uzvišenosti", navela je Begović.

Zamenica predsednika Opštine Aranđelovac Nevena Irić izrazila je danas zadovoljstvo što je ministarka Begović prisustvovala ovom događaju, a u ime lokalne samouprave zahvalila se Vladi Republike Srbije na "izuzetnoj saradnji i velikoj pomoći tokom proteklih godina".

"Izložba će dati uvid i još više nam približiti život i stvaralaštvo jedne od najvećih istorijskih ličnosti naše turbulentne prošlosti, s kraja 19. i početka 20. veka, Nadežde Petrović, žene koja je u svom životnom opusu ostavila neizbrisiv trag u umetnosti, posebno u slikarstvu i fotografiji, ne libeći se da pokaže etičke norme i moralna načela koja je i u današnje vreme čine toliko velikom i aktuelnom”, naglasila je Irić.

Zamenica predsednika Opštine Aranđelovac čuvenu slikarku nazvala je ženom herojem.

"Nadežda Petrović je jedna od osnivača Kola srpskih sestara i volonter, bolničarka srpske kraljevske vojske tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, a 1915. godine preminula je usled epidemije i posledica pegavog tifusa", istakla je ona.

Autorka izložbe muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu Jelena Sekulović, naglasila je da se Nadežda Petrović s pravom može posmatrati kao sinonim za kreativnost renesansnog tipa.

"Slikarka, fotograf, nacionalna radnica, bolničarka, sagledavana u istoriografiji i likovnoj kritici iz više uglova i navrata, ali preciznije iščitavanje Nadežde kao kolekcionara predstavlja novinu", zaključila je Sekulović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvorena izložba povodom 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na Jahorini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA