Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Vujović otvorila izložbu fotografija u Istorijskom arhivu Užice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka je naglasila da su Sretenjskim ustavom postavljeni temelji moderne, slobodne i suverene države kakva je danas Srbija

  • 0
Irena Vujović Foto:Promo

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je građane da posete izložbu – "Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine" koju je danas, u susret velikom prazniku - Danu državnosti Srbije, otvorila u Istorijskom arhivu Užice.

Vujović je rekla da joj je čast što, kao predstavnik Vlade Republike Srbije, otvara izložbu fotografija koja predstavlja još jedan biser naše bogate istorije i kulture, jer prikazuje život naših građana u četiri mesta na Kosovu i Metohiji u vremenu kada su bili oslobođeni od Turaka.

"Izložba koju danas otvaram simbolično, uoči Sretenja, još jednom nas podseća na korene, na slobodarski duh na koji smo ponosni i koji smo kao narod kroz vekove negovali. Dva ključna istorijska događaja obeležila su 15. februar, kada obeležavamo Dan državnosti. Prvi, davne 1804. godine, kada je na taj dan podignut Prvi srpski ustanak kako bi se naš narod oslobodio turske vlasti. Drugi je usledio 31 godinu kasnije na Sretenje, kada je Srbija dobila prvi Ustav, 15. februara 1835. godine", naglasila je Vujović.

Ministarka je naglasila da su Sretenjskim ustavom postavljeni temelji moderne, slobodne i suverene države kakva je danas Srbija.

"Danas, gledajući u prošlost, moramo da mislimo na budućnost i da usmerimo snagu i borimo se za buduće generacije, da za njih sačuvamo slobodnu Srbiju kakvu su nama naši preci ostavili. Istorija nas uči da u svakoj borbi koja nam predstoji, ako smo ujedinjeni možemo da ostvarimo ciljeve u najboljem interesu svih", poručila je Vujović.

U Istorijskom arhivu Užice predstavljeno je 80 fotografija, koje prikazuju gradove i sela na KiM iz 1913. godine, na prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju, koje su odabrali autori izložbe Goran Sudimac iz Državnog arhiva Srbije i Marko Marković iz Arhiva na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs)

Video: Izložba koja jezu pretvara u mir

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA