≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Obeležen Dan državnosti – Sretenje 2024 u Etnografskom muzeju otvaranjem izložbe „Tragovi nasleđa“

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novu izložbu koja će trajati do 18. februara, zvanično je otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja

  • 0
Obeležen Dan državnosti – Sretenje 2024 u Etnografskom muzeju otvaranjem izložbe „Tragovi nasleđa“ Foto: Tanjug/Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

Svečano otvaranje izložbe "Tragovi nasleđa" autorke Jelene Sekulović upriličeno je večeras u Etnografskom muzeju u Beogradu u okviru zvaničnog obeležavanja Dana državnosti – Sretenje 2024.

Novu izložbu koja će trajati do 18. februara, zvanično je otvorio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

"Večerašnja izložba "Tragovi nasleđa" je prilika da se sretnu naše nasleđe i naša budućnost povodom obeležavanja značajnog praznika Dana državnosti - Stetenje. Velika mi je čast što imam priliku da se obratim na otvaranju ovako važne izložbe. Želim da iskoristim priliku i pozovem sve da posete izložbu u Etnografskom muzeju i tako se upoznaju sa likom i delom Nadežde Petrović", istakao je ministar Momirović.

On je naglasio da je otvaranje izložbe sjajna mogućnost da se publika upozna sa njenim velikim nasleđem i ogromnim tragom koji je ostavila u kulturi našeg naroda i kroz dragoceni humanitarni rad.

Momirović je dodao da će praznik Sretenje koji pada sutra, 15. februara, ove godine biti obeležen različitim aktivnostima širom Srbije, a i van naše zemlje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine je podsetio da Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma.

Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa. Drugi dan je kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije - Sretenjski ustav, sastavljen po uzoru na francuske ustavne povelje. Time je ograničen apsolutizam i uvedena parlamentarna monarhija, čime je vlast prvi put podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

"Ta dva datuma ostaće zabeleženi i upisani zlatnim slovima kao najvažniji događaji u savremenoj srpskoj istoriji. Prvi srpski ustanak i prvi srpski Ustav uzdigli su nas iz tame srednjeg veka iz ropstva i bezakonja i osvetlili put ka modernoj Evropi. Kada obeležavamo ovaj značajan datum, ne smemo zaboraviti sve one koji su dali živote za našu slobodu. Njihova hrabrost i žrtava su nas osnažili, inspirisali da nastavimo da gradimo našu državu", ocenio je ministar.

Momirović je dodao da "zato stojimo ovde kao svedoci nasleđa koji su nam ostavili naši preci, a naša dužnost je da čuvamo i negujemo ove vrednosti, da radimo zajedno kako bismo izgradili bolju budućnost za sve".

"Danas je prilika da se i ovde u Etnografskom muzeju setimo svih dostignuća koje smo postigli kao društvo, kroz mnoge izazove i prepreke smo pokazali da jedinstvo i odlučnost može da prevaziđe sve poteškoće koje su se našle na putu. Ujedinjeni gradimo našu budućnost na temeljima pravde, slobode i solidarnosti, i neka naša vera u bolje sutra bude jača od svih izazova pred nama. Živela Srbija", zaključio je ministar Tomislav Momirović.

Pozdravnu reč je uputio Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja, koji je zvanično čestitao svima jedan veliki praznik, i naglasio da bi svake godine ga trebalo slaviti ovako svečano i dostojanstveno.

"Ovde u Etnografskom muzeju kao državnom muzeju i ustanovi kulture se štiti i čuva celovita baza Srbije. U tom smislu naš muzej je kao jedna mala država. Prvi put se u Beogradu u Etnografskom muzeju održava drugi deo velike zbirke, a prvi deo je već otvoren u Aranđelovcu. Nadežda Petrović je bila nacionalna heroina, naša najveća slikarka, dobrovoljac u Drugom svetskom ratu", naglasio je Krstić.

Direktor Etnografskog muzeja je naveo da je Dan državnosti Stetenje zapravo "dan kad smo se svi sreli povodom jedne izvanredne izložbe", prvi nivo je najnovija izložba, a drugi nivo u ovom muzeju je deo stalne postavke.

"Ovaj važan datum je dan kojim obeležavamo Srbiju, a naše mlade umetnice balerine u programu na otvaranju su dokaz da njima ostavljamo lepšu Srbiju tragovima nasleđa i budućnosti. Srećan vam svima Dan državnosti", zaključio je Marko Krstić.

U glavnom terminu proslava Dana državnosti počela je srpskom himnom „Bože pravde“, koju je otpevao operski solista Dragoljub Bajić, a nakon toga nastupio je baletski studio „Adađo“ sa najmlađim balerinama.

Projekat „Tragovi nasleđa” Jelene Sekulović, kao i niz događaja će uveličati najvažniji državni praznik, poručuju iz Etnografskog muzeja.

U prepodnevnom terminu danas Etnografski muzej je u saradnji sa Osnovnom školom „Kreativno pero” pripremio interaktivan program u okviru kojeg su deca mogla da se isprobaju u mnogim veštinama kroz igru i zabavu i otkriju zanimljivosti o Srbiji.

Kroz kaligrafsku radionicu „Piši kao Vuk”, i tematsku slikarsku radionicu „Zašto volim Srbiju?”, deca su učestvovala u stvaranju izložbe, a njihovi crteži činiće integralni deo postavke koja će biti dostupna za javnost do 18. februara.

Izložba „Tragovi Nasleđa”, kao svojevrstan omaž Nadeždi Petrović, nacionalnoj heroini, humanistkinji, borkinji za ženska prava i rodonačelnici Moderne u srpskom slikarstvu, posetiocima šalje reprezentativnu sliku kulturne istorije Srba.

Slikarka je u tadašnje srpsko društvo uvela savremene evropske tokove ostajući pri tome verna narodu, što prevazilazi okvire predstavljanja individualnog aktivizma.

Etnografski predmeti koje je Nadežda prikupljala u najtežim vremenima za srpski narod sačuvani su u turobnim ratnim okolnostima, daleko od domovine, kao originalni svedoci kulturnog karaktera jednog naroda, da bi 1927. pristigli u Etnografski muzej gde se pažljivo čuvaju kao pokazatelji nacionalnog identiteta što odoleva istorijskim neprilikama.

Narednog dana, 15. februara u 19 časova, proslavu Dana državnosti upotpuniće poznati mladi glumac Nikola Šurbanović koji će tumačiti lik čuvenog srpskog junaka i ustanika Tanaska Rajića, u monodrami „Vetar i zastave”, niškog pisca Dejana Stojiljkovića.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, od danas do 16. februara, ulaz u Etnografski muzej biće besplatan za sve posetioce.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA