Vreme čitanja: oko 3 min.

Nos u centru pažnje: Joškin Šiljan i Marko Brun za Telegraf najavili otvaranja izložbe LE NEZ/ NOS u Parizu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brun najavljuje da će izložbu u Parizu u četvrtak otvoriti direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, Natali Beljanski i kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar

  • 0
Izložba LE NEZ/ NOS u Parizu, Joškin Šiljan Foto: Galerija Štab/Joškin Šiljan

Od četvrtka, 22. februara sve do 9. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, biće otvorena izložba slika i skulptura - LE NEZ / NOS, kojom galerija Štab, kao jedna od najaktivnijih galerija savremene umetnosti iz Beograda, predstavlja umetnike sa kojima ima višegodišnju uspešnu saradnju – Joškina Šiljana i Aleksandra Stanojevića Kempu.

Uoči samog otvaranja, slika Joškin Šiljan i osnivač galerije Štab, Marko Brun su nam otkrili još neke detalje..

Joškin Šiljan, slikar, i jedan je od najaktivnijih autora na domaćoj umetničkoj sceni, za izložbu u Parizu predstaviće svoje radove velikog formata, gde kroz čistu paletu i apstrahovane forme duhovitim nazivima predstavlja nos kao glavnog protagonistu situacije ili momenta.

Moji radovi za predstojeću izložbu Le Nez su moj likovni odgovor na zadatu temu – „nos“- shodno osnovnom principu mog likovnog izraza, a to je ozbiljno, najozbiljnije zezanje. Kao i kod ostalih mojih radova, prvo se osmisli, promisli, stvori se u mom prostoru, i onda "slika se sama naslika". Nos sam sebe naslika kako hoće, a ja mu ne branim, samo mu pomažem da se što više "istakne" slobodnom linijom, igrom

likovnih elemenata, urezima…“ – kaže Šiljan.

Radovi su i namenski po dimenzijama rađeni za Srpski kulturni centar i to 200x150 cm i 150 x150 cm. Svi radovi, a 14 ih je ukupno, su akril na platnu i svi su završeni 2024.godine u okviru rezidencijalnog boravka galerije Štab.

Pored predstojeće izložbe u Parizu, Joškin Šiljan kaže da će se tokom 2024. desiti i neke izložbe u Srbiji – „U planu je nekoliko izložbi, ali sve je vezano za aktivmosti i za planove galerije Štab, s kojom godinama uspešno srađujem. Za sada znam da imamo u planu jednu izložbu na jesen, u Smederevskoj Palanci, a potom i u Čačku..verovatno i u Beogradu“ – kaže Šiljan.

Marko Brun, osnivač galerije Štab, koja okuplja i sarađuje sa velikim broj domaćih umetnika za ovu izložbu u Parizu kaže da je izabrao je upravo Šiljana i Kempu, dva autora sa kojima Galerija ŠTAB ima dugogodišnju saradnju.

„Sa ova dva umetnika, galerija Štab ima izuzetnu saradnju, i upravo smo se sa njihovim radovima predstavili i na sajmu ART MARKET BUDAPEST 2022. godine“ – kaže Brun i dodaje:

„Jako je važno da naši umetnici i galerije imaju priliku da izađu iz granica naše zemlje i regiona i predstave se u velikim centrima kulture i umetnosti. Velika je sreća što kao država imamo kulturni centar na tako dobroj lokaciji i što su njegova vrata sada otvorena i za privatne galerije i umetnike koje one zastupaju“

Brun najavljuje da će izložbu u Parizu u četvrtak otvoriti direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu, Natali Beljanski i kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar.

„Zanimljivo je da smo već dobili poziv od jedne naše značajne galerije da izložbu “LE NEZ” predstavimo i u Srbiji. Ono što u ovom trenutku sa sigurnošću mogu reći je da ćemo do kraja godine u Beogradu imati jednu veliku samostalnu izložbu Joškina Šiljana na kojoj ćemo predstaviti njegove radove sa prošlogodišnjih izložbi u Ljubljani i Novom Sadu, kao i ove najnovije sa izložbe u Parizu. Siguran sam da će

beogradska publika iako već naviknuta na stalne novine koje sa lakoćom donosi njegova nepresušna kreacija i igra, uživati u svežini njegove najnovije produkcije.“ – zaključuje Marko Brun.

Izložba LE NEZ će biti postavljena u Kulturno centru Srbije, u centru Pariza sve do 9. marta 2024.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA