≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deo stalne postavke Narodni muzej u Valjevu je prilagodio slepim i slabovidim osobama

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sviđa mi se, imaju legende na Brajevom pismu. Spomenicu za rat oslobođenja i ujedinjenja 1914. - 1918. godine, a naziva i Medalja kralja Petra", kaže Jelena Mirković, iz Valjeva

  • 0

Deo stalne postavke Narodni muzej u Valjevu je  prilagodio slepim i slabovidim osobama. Primljena je taktilna izložba "Dodirnimo nasleđe", a u tom poduhvatu muzejski stručnjaci su sarađivali sa kolegama iz muzeja i galerija u Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu.

Kako piše RTS, u sali koja je arhitektonski najpristupačnija priča iz etnologije predstavlja kulturu stanovanja s kraja 19. i početkom 20. veka.

"Kako izgleda kuća polubrvnara, šta je u njoj bilo, šta se koristilo od nameštaja, od posuđa. Naravno, koliko smo mogli u prostoru i da bude prilagodljivo, to su ipak manji predmeti kako bi se mogli rukama dodirivati i osetiti ta njihova i struktura materijala, a i funkcija koju su imali u domaćinstvu. I, naravno, nešto predmeta, koji su se pravili od vune", rekla je Gordana Pajić, muzejski savetnik za nematerijalno nasleđe.

U okviru taktilne izložbe „Dodirnimo nasleđe" predstavljene su Albanske spomenice, a legende odabranih eksponata su na Brajevom pismu, dok su predmeti detaljno opisani i u audio-vodiču.

"Sviđa mi se, imaju legende na Brajevom pismu. Spomenicu za rat oslobođenja i ujedinjenja 1914. - 1918. godine, a naziva i Medalja kralja Petra", kaže Jelena Mirković, iz Valjeva.

(Telegraf.rs/izvor: RTS/Slađana Vasiljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA