Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljena slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića u Konaku kneginje Ljubice

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej grada Beograda je sliku otkupio jesenas prošle godine na aukciji koja je održala aukcijska kuća "Sotbi" u Londonu

  • 0

U Konaku kneginje Ljubice predstavljena je slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića (1859-1957, koju je Muzej grada Beograda otkupio jesenas prošle godine na aukciji koja je održala aukcijska kuća "Sotbi" u Londonu.

Na ovom događaju prisustvovala je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića je prodata na aukciji za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Kako navodi Tanjug, reč je o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem", se u trku upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Christie’s" 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik".

Kako je ranije navela direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, ambijent Konaka kneginje Ljubice u Beogradu odgovara epohi i duhu orijenta čuvene Jovanovićeve slike, koja će biti izložena oko mesec dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA