Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba "Putnice" Milana Cileta Marinkovića 8. marta u Salonu Muzeja grada Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba "Putnice" Milana Cileta Marinkovića 8. marta u Salonu MGB

  • 0
Kulturni dnevnik RTS, Proslava 10 godina emitovanja Foto: Nikola Tomić

Izložba "Putnice" Milana Cileta Marinkovića biće otvorena 8. marta u Salonu Muzeja grada Beograda.

Kustos izložbe je Marija Stošić.

Postavka izložbe "Putnice" premijerno predstavlja seriju najnovijih radova slikara Milana Cileta Marinkovića nastalih u poslednjih nekoliko godina.

Pored nove produkcije, izloženo je i nekoliko starijih ostvarenja koja do sada nisu bila izlagana, a povezana su sa idejom putovanja i putnika.

Putnice su odrednica i zajednički imenitelj većine izloženih radova i aktuelni su deo šire teme koja umetnika preokupira već više decenija a to su prolaznici.

Oni predstavljaju šarenoliku plejadu najrazličitijih likova, ljude koje umetnik sreće na putovanjima, u gradovima u kojima boravi, u prevozu, na ulici, u kafani, u prolazu.

Za izložbu su odabrani radovi koji predstavljaju uglavnom ženske pojedinačne ili grupne portrete. One svojim prkosnim, neobičnim stavovima, u ekscentričnoj odeći i sa čudnim frizurama predstavljaju svojevrstan omaž savremenom društvu i čoveku u njemu.

Ostvarenja na izložbi "Putnice" pokazuju svu snagu ekspresivnog naboja autora po kome je preoznatljiv i kome je veran od svojih slikarskih početaka, pre više od pedeset godina.

Još od tada postoji intenzivno interesovanje za ženu i ženski lik na platnu.

Današnje Ciletove putnice su predstavljene u urbanom okruženju, kao galerija zanimljivih likova sa svojim sudbinama, traumama, radostima, željama, snovima i nadanjima.

Drugi deo izložbe, postavljen na donjem nivou Salona Muzeja grada Beograda, predstavlja crteže, akvarele, pastele i radove na papiru manjih dimenzija koji predstavljaju seriju likova, portreta, grupnih portreta, aktova, rađeni u širokom rasponu od kraja XX veka i u prvim decenijama XXI veka.

Prepoznat i priznat od strane domaćih i stranih kritičara Milan Cile Marinković sa pravom zauzima značajno mesto u savremenim tokovima evropske likovne scene, što potvrđuje i najnovija izložba u Salonu Muzeja grada Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA