Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati smislili svoju reč za vaterpolo, het-trik i kopirajtera: Sjajno rešenje, mogli bi i Srbi da ga koriste

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao predlog vaterpola, stigla je reč vodomet. Reč je do sada stizala desetak puta, a predložena je i reč vodometaš

  • 16
Daka sa het-trikom doneo Lesteru slavlje u Moskvi Foto: Tanjug/AP

Časopis Jezik već 19 godina saopštava javnosti reči koje su izabrane kao najbolje na takmičenju za novu hrvatsku reč. Cilj takmičenja je  podstaći govornike hrvatskog jezika da se više zanimaju za svoj jezik, razvijati tvorbene mogućnosti i upozoravati na sve brojnije i brojnije anglicizme pa i izvorne neprilagođene engleske reči i rečenice koje okupiraju javni hrvatski prostor pisanoga i usmenoga jezika. Zbog toga na takmičenju prednost imaju nove reči koje su zamene za anglicizme.

Na takmićenje se javilo 113 osoba, a predložene su 303 reči. Odbor za izbor najbolje reči, koje čine predsednica Sanda Ham te članovi Igor Čatić, Hrvoje Hitrec, Marko Kovačić, Nataša Bašić, Dubravka Smajić, Mile Mamić i Ljubica Josić, ove je godine bilo pred težim zadatkom, piše Večernji.hr. Naime, navodi kako su pristigle brojne dobre reči koje su već i ranije predlagane, a od novih reči bilo je teško izabrati najbolje.

Nijedna reč nije dobila toliko glasova da bi bila nagrađena pa je ovo 18. kolo ostalo bez pobednika. Bez obzira na to što nagrada izostaje, ove su reči istaknute kao dobre.

Ponajpre, riječ utjecajnik, utjecatelj, utjecajac kao zamena za tuđicu influenser.

Reč trogodak za hat trick/hattrick pristigla je 2008, 2010, 2018. i 2023. godine. Reč vrlo slikovito prenosi značenje tri pogotka.

Rabljaonica i rabljenarnica zamene su za second hand shop. Obe su reči, kako se ističe, dobre zamene, a stigle su već i prethodnih godina. Promopisac je predlog za engl. copywriter. Suprotnost bi zimogroznom (zimogrožljivom) bila nova reč letogrozan. Pridev letogrozan, kako se pojašnjava, dobar je pratitelj nemačkoj najboljoj reči proglašenoj pre nekoliko godina, reči vruće doba (nem. Heißzeit) kao suprotnosti ledenom dobu (nem. Eiszeit).

Pristigla je i reč ubrusnik koja označava držač za ubruse ili držač ubrusa. Kao predlog vaterpola, stigla je reč vodomet. Reč je do sada stizala desetak puta, a predložena je i reč vodometaš (vaterpolista).

Kako se vama čini ova reč?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    10. mart 2024 | 15:31

    Bolesnici, tako je to kada nemaš istoriju i identitet..

  • M01

    10. mart 2024 | 15:34

    Dodje mi da povracam …a kako to pa zar oni nemaju svoje pismo iz „stoljeca sedmog“ ????

  • Mikki

    10. mart 2024 | 16:53

    Možda vodomet ili vodoloptaš, a hrvat - hrvolupetaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA