Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvorena izložba dela Uroša Predića u Galeriji SANU

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložbu je otvorio akademik Zoran Knežević, predsednik SANU

  • 0
Otvorena izložba dela Uroša Predića Foto:Tanjug

Nakon veoma uspešne realizacije izložbe "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" u Galeriji Matice srpske, u nešto izmenjenom obliku izložba je predstavljena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Izložba "Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice", čiji su autori Snežana Mišić i Igor Borozan, nastala je kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine.

Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Izložbu je otvorio akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

Pod krovom Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljena su umetnička dela iz različitih kolekcija koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

Pored dela iz Galerije Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i mnogih drugih, na izložbi su se našli i radovi iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti, poput dela "Prorok Amos", "Vaskrsenje Lazarevo", "Tajna večera" i druga.

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, postavka izložbe je predstavilo Predićeva osnovna tematska opredeljenja.

Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Hercegovački begunci" i mnoge druge.

Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi je dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Izložbu prati istoimeni katalog autora prof. dr Igora Borozana, istoričara umetnosti, i dr Snežane Mišić, muzejske savetnice, kao i izložbena sveska Uroš Predić i i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja sredom u 18 sati u cilju sagledavanja Predićevog stvaralaštva iz različitih uglova, kao i mnogobrojnih vođenja: kustoskih utorkom i petkom u 18 sati i četvrtkom u 12 i autorskih subotom u 13 i nedeljom u 12 sati.

Za najmlađe biće priređene tri kreativne radionice 23. marta, 20. aprila i 18. maja u 12 sati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otvorena izložba "Meksiko u istorijskoj štampi Srbije" u Čačku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA