Vreme čitanja: oko 2 min.

Pikasov muzej izložiće radove Fransoaz Žilo, pokušaj da isparvi gršku prema njoj

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je Žilo napustila Pikasa posle duge i burne veze, on joj je rekao da ona neće biti ništa bez njega i krenuo da uništi svoju karijeru

  • 0
Pablo Pikaso Pablo Pikaso / Foto: Profimedia/AFP

Pikasov muzej u Parizu pokušaće delimično da ispravi grešku koju je Francuska učinila prema umetnici Fransoaz Žilo, partnerki i muzi čuvenog Pabla Pikasa, predstavljajući njene radove.

Kada je Žilo napustila Pikasa posle duge i burne veze, on joj je rekao da ona neće biti ništa bez njega i krenuo da uništi svoju karijeru, piše Gardijan.

Žilo se kasnije prisećala kako joj je bivši ljubavnik rekao: "Zamišljaš da će ljudi biti zainteresovani za tebe? Neće nikada, zaista, samo za tebe… Biće to samo neka vrsta radoznalosti koju će imati o osobi čiji je život tako intimno dotakao moj".

Nakon razlaza, Pikaso i njegovi uticajni prijatelji u umetničkim i intelektualnim krugovima Francuske vodili su protiv nje ono što je ona opisala kao "rat", na kraju je primoravši da napusti Francusku i nastani se u SAD, gde je obnovila svoj život i karijeru i nastavila da slika do svoje smrti 2023. u 101. godini.

Međutim, u Francuskoj je njen uspeh uvek bio u senci čoveka koji se smatra jednim od najvažnijih umetnika 20. veka.

Sada će Pikasov muzej u Parizu pokušati da delimično ispravi ovu grešku kada bude otvorio novu postavku njenih najpoznatijih radova.

"Ona nije predstavljena kao Pikasova muza ili inspiracija. Ne postoji nijedna od njenih slika ili fotografija, umesto toga koncentriše se na Fransoaz Žilo kao umetnicu", rekao je portparol muzeja.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da je tako nešto urađeno i izazvalo je veliko interesovanje.

Žilo je upoznala Pikasa u pariskom kafiću 1943., na vrhuncu nacističke okupacije.

Ona je tada imala 21, a on 61. godinu.

Žilo je uradila ono što se nijedna od mnogih drugih Pikasovih žena nikada nije usudila - napustila ga je, uzevši njihovo dvoje dece, Kloda i Palomu.

Pikaso je zahtevao da galerija Luis Leri prestane da je predstavlja i insistirao da više ne bude pozivana da izlaže na prestižnom Salon d Me.

Deset godina nakon renoviranja, Pikasov muzej, koji ima najveću svetsku kolekciju Pikasovih dela, uradio je novu stalnu postavku u 22 prostorije raspoređene na tri sprata, koja uključuje skoro 400 slika, skulptura, keramike, crteža i grafika.

Izložba Fransoaz Žilo u prostoriji 17 na trećem spratu je privremena, ali se očekuje da će posetioci moći da je vide u sledećih godinu dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA