Vreme čitanja: oko 2 min.

U Gračanici otvorena izložba "Jesen u Prizrenu" povodom 20 god od pogroma na KiM

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Gračanici otvorena izložba "Jesen u Prizrenu" povodom 20 god od pogroma na KiM

  • 0

U okviru nedelje sećanja, povodom 20 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, u Domu kulture u Gračanici otvorena je izložba slika sa devete likovne kolonije "Jesen u Prizrenu 2023." koja je koncipirana kao svojevrsna podrška obnovi uništenog kulturnog nasleđa.

Kustos galerije umetnosti Priština, Milica Kostić je istakla da kroz likovnu koloniju "Jesen u Prizrenu", umetnici obnavljaju i čuvaju sećanje na prošlost i bogato srpsko kulturno nasleđe i svojim radom na terenu oživljavaju ključne duhovne i kulturne tačke na Kosovu i Metohiji.

"Ova izložba i likovna kolonija posvećene su i dvadesetoj godišnjici Pogroma 2004. u kome je teško nastradala naša kultura i duhovnost. Na platnima slikari svedoče vizuelne istine i lične poetike, a uočljive su i promene u načinu pristupa i sagledavanju istine kroz oblikovanje, impresije događaja, ideala i nadahnuća", rekla je Milica Kostić.

Iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihailo, koji je godinama unazad domaćin učesnicima likovne kolonije "Jesen u Prizrenu" , istakao je da se dokazalo da nije tačno ono zbog čega su Srbe po drugi put progonili sa Kosova i Metohije.

"Svi mi koji živimo na ovim prostorima sećamo se onih nemilih događaja i onog što se dokazalo da nije tačno, i zbog čega su nas i drugi put progonili i zašto su uništili crkve i manastire i zašto su spaljivali domove. Dokazalo se da mi Srbi nismo napravili to za šta šta smo optuženi, nismo davili decu u Ibru. To je, svi znamo, bio samo povod da krenu u drugi pogrom", rekao je otac Mihailo koji je i otvorio izložbu.

Jedan od učesnika likovne kolonije, Ivan Galjak se u ime svojih kolega zahvalio organizatorima na ukazanoj prilici da na platnu izraze svoja osećanja.

"Ja sam rođen, živim i radim na Kosovu i Metohiji. Prisutan sam i svedok sam svakodnevnih progona, lobiranja protiv Srba, skrnavljenja manastira, bukvalno pokušavajući da nam oduzmu identitet, trebalo bi da se uz našu veru udružimo i budemo složni", naglasio je Ivan Galjak.

U okviru obeležavanja ovog tragičnog događaja, programom "Pogrom - Nagrađeni zločin" u četvrtak od 19 časova u Domu kulture u Gračanici biće prikazan film "Mrak" reditelja Dušana Milića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA